'ABD Afganistan'dan çekilmemeli' diyen Kongre grubunun silah şirketleriyle bağlantısı ortaya çıktı

'ABD Afganistan'dan çekilmemeli' diyen Kongre grubunun silah şirketleriyle bağlantısı ortaya çıktı

ABD'nin Afganistan'dan çekilmemesi yönünde rapor yayınlayan 'Afganistan Çalışma Grubu'nun, silah şirketleriyle bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmemesi yönünde rapor yayınlayan 'Afganistan Çalışma Grubu'nun, silah şirketleriyle bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

ABD Kongresi tarafından Aralık 2019'da kurulan çalışma grubunun amacı, ABD yönetimine ülkede izlenecek siyasete dair tavsiyelerde bulunmaktı.

Grubun 3 Şubat 2021 tarihinde resmi olarak yayınlanan raporunda, ABD ordusunun Afganistan'dan çekilmemesi gerektiği savunuluyordu.

"Silah şirketleriyle bağlantıları var"

Gazeteci ve araştırmacı Eli Clifton tarafından hazırlanan ve 'The Daily Beast'te yayınlanan haberde, çalışma grubu üyelerinin çoğunluğunun silah şirketleriyle bağlantılı olduğu ortaya çıkarıldı.

'Afganistan Çalışma Grubu'nun üç başkanından ikisi ve 12 üyesinden 9'u, üst düzey silah şirketleriyle bağlantıya sahip. Bu bağlantıların bir kısmı halen devam ederken, bir kısmı ise yakın zamana kadar resmi olarak devam ediyordu. Silah şirketleri ve savunma sanayi firmaları ile olan ticaret, ABD'nin 740 milyar dolarlık savunma bütçesinin yarısından fazlasını teşkil ediyor.

ABD'nin küresel boyutta dahil olduğu savaşların devam etmesi, savunma bütçesinden söz konusu şirketlere aktarılan paranın da devamı anlamına geliyor.

Çalışma grubunun üyeleri, haklarında ortaya atılan bu bilgilere dair bir yorum yapmadı.

"Afganistan'dan çekilmeyelim"

Raporda Biden yönetimine şu tavsiyelerde bulunuluyordu:

- Doha Anlaşması'nda Mayıs 2021 olarak belirlenen çekilme tarihinin uzatılması için diplomatik görüşmeler yürütülmesi

- Ülkede askeri varlığın sürmesi ve Kabil hükümeti ile "teröre karşı" operasyonlar düzenlenmesi

- Afganistan'dan çekilmek Taliban'a zafer kazandırmak olacağı için Afganistan'dan çekilmeme kararı alınması

- Afganistan'da devlete ve sivil topluma temel desteklerin sürmesi

- Anlaşma sonrası kurulacak yeni hükümet için uluslararası desteğin sağlanması

Taliban raporu yazanları eleştirmişti

Taliban, raporun yayınlanmasından iki gün sonra yaptığı açıklamada, söz konusu raporu yazan isimleri eleştirmişti.

Yazıda, söz konusu raporların şahsi hırslarla kaleme alındığı savunuldu. Özellikle Afganistan'daki ABD güçlerinin eski komutanlarından ve eski Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford eleştirilerin odağında yer aldı. Dunford'un Afganistan'da yenildiği için intikam peşinde koştuğu savunuldu.

Taliban, ABD'nin Doha Anlaşması'na uyması gerektiğini, anlaşmayı ihlal ederlerse sahada çatışmaların tehlikeli biçimde artacağını ve bunun sorumluluğunun ABD'de olduğunu belirtti.

Hareket, ABD'nin anlaşmaya uymayarak Mayıs 2021 tarihinde Afganistan'dan çekilmemesi halinde, büyük bir savaşın patlak vereceğini ifade etti. Açıklamada savaşın ABD'nin çıkarına olmadığı, Joe Biden yönetiminin duygusal biçimde hareket etmemesi gerektiği savunuldu.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.