ABD Afganistan'ı vurmak için Pakistan hava sahasını kullanacak

ABD Afganistan'ı vurmak için Pakistan hava sahasını kullanacak

ABD'nin, Afganistan'da hava saldırıları icra etmek üzere Pakistan hava sahasını kullanmak için anlaşmaya yakın olduğu bildiriliyor.

ABD'nin, Afganistan'da hava saldırıları icra etmek üzere Pakistan hava sahasını kullanmak için anlaşmaya yakın olduğu bildiriliyor.

CNN'in aktardığı habere göre, ABD ve Pakistan arasında konuya dair yürütülen müzakerelerde büyük ölçüde anlaşma sağlandı.

Bu anlaşma kapsamında ABD, Afganistan içerisinde askeri operasyonlar ve istihbarat operasyonları düzenlemek üzere Pakistan hava sahasını kullanabilecek.

Pakistan, ABD'nin kendisine ülke içinde "terörle mücadele" desteği vermesi karşılığında hava sahasını açabileceğini ifade ediyordu. Anlaşmanın imzalanmasıyla ABD'nin Pakistan üzerinden Afganistan topraklarında saldırılar düzenlemeye başlayabileceği tahmin ediliyor.

Gerilimi artıracak

Söz konusu saldırıların Afganistan'daki yeni yönetimin tepkisini çekeceği ve Pakistan-Afganistan ilişkilerinde gerilimi artıracağı düşünülüyor.

Bölge uzmanları, Pakistan'ın ABD'ye verdiği izne karşılık olarak Afganistan yönetiminin, farklı dengeleme siyasetlerine başvurabileceğini ifade ediyor. Afganistan'da ABD öncülüğündeki NATO güçlerine karşı savaşın kızıştığı 2010 ve sonrasında Pakistan, NATO konvoylarının ikmal hatlarına izin vermişti. Buna karşılık olarak TTP, NATO konvoylarını ve Pakistan'ın birçok şehrini bombalı saldırılarla hedef almış, ülke adeta bir savaş alanına dönmüştü.

Pakistan'ın yanı sıra ABD, Özbekistan ve Tacikistan'ı da benzer operasyonlar için kullanma isteğine sahip. Rusya'nın ABD'nin bölgede varlık göstermesini istemediği bilinse de, Tacikistan'ın Afganistan'daki yeni yönetime yönelik tepkisinin böyle bir anlaşmayla sonuçlanabileceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.