ABD, askerlerini kurtarmak için 'yavaşlatacak'

ABD, askerlerini kurtarmak için 'yavaşlatacak'

Gelişmiş Savunma Projeleri Araştırma Ajansı (DARPA), yaralanan askerlerin biyolojik süreçlerini yavaşlatarak kurtarabilecek bir iğne geliştirmeye çalışıyor.

Gelişmiş Savunma Projeleri Araştırma Ajansı (DARPA), yaralanan askeri vücudundaki biyolojik hareketleri yavaşlatarak kurtarabileceği bir iğne geliştiriyor. Bu iğneyle yaralı askere müdahale edilene kadar yaşama süresinin uzatılması hedefleniyor.

Bugüne kadar doktor müdahalelerini hızlandırmak için çözüm arayan Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı), bu sefer farklı bir çözüm arayışına girdi ve araştırmacılardan, yardım ulaşana kadar yaralıların vücut biyolojisini yavaşlatmanın yollarını aramalarını istedi.

1 Mart 2018 tarihinde Pentagon'a bağlı DARPA, bir askerin yaralanması ve tıbbi tedavinin yerine getirilmesi arasında geçen süreç olarak adlandırılan ‘altın saat’i uzatmayı hedefleyen beş yıllık "Biostasis" adlı projeyi duyurdu. Bu planın hedefi vücuttaki çeşitli sistemlerin çalışma hızını kontrol ederek vücudun moleküler biyolojisine müdahale etmenin yollarını bulmak. Biostasis programı müdürü Tristan McClure-Begley’ninaçıklamasına göre nihai hedef, vücuda önemli bir zarar vermeden, vücuttaki bütün sistemlerin aktivitesini hemen hemen aynı seviyede yavaşlatmanın yolunu bulmak.

Eğer bu proje başarılı olursa, hem savaş alanında hem de ötesinde çok büyük fırsatların doğacağı öngörülüyor. Uzmanlara göre askerler yaralandıkları anda bu iğneyi kullanırlarsa, yardım ulaşana kadar askerin hayatta kalma ihtimali yükselebilir. Aynı zamanda bu tür bir iğne sivil dünyada da kendine yer edinebilir. Böylece acil yardım çalışanlarından spor hekimlerine kadar çoğu insan yaralılara müdahale edilene kadar vakit kazanabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.