ABD ateşkes kararını bir kez daha veto ederek İsrail'e katliam izni verdi

ABD ateşkes kararını bir kez daha veto ederek İsrail'e katliam izni verdi

ABD bir kez daha veto hakkını kullanarak İsrail'in Gazze'deki katliamlarına devam etmesini onayladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Filistin-İsrail savaşıyla ilgili karar taslağını Salı günü bir kez daha veto eden ABD, acil insani ateşkes talebini engelleyerek bunun yerine 15 üyeli konseyi Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasıyla bağlantılı geçici bir ateşkes çağrısında bulunmaya zorladı.

13 konsey üyesi Cezayir'in hazırladığı metin lehinde oy kullanırken İngiltere çekimser kaldı. Bu, 7 Ekim'de çatışmaların başlamasından bu yana ABD'nin bir taslak kararı veto ettiği üçüncü oylama oldu. Washington Aralık ayında da karar taslağında yapılan bir değişikliği engellemek için vetosunu kullanmıştı.

"Bu karar tasarısı lehinde oy kullanmak Filistinlilerin yaşam hakkına destek vermek anlamına gelir. Buna karşılık, tasarıya karşı oy kullanmak, onlara uygulanan acımasız şiddeti ve toplu cezalandırmayı onaylamak anlamına gelir" diyen Cezayir'in BM Büyükelçisi Amar Bendjama oylamadan önce konseye seslendi.

ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD, Mısır, İsrail ve Katar arasında savaşa ara verilmesi ve Gazze Şeridi'nde Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılması için yürütülen görüşmeleri tehlikeye atabileceği endişesiyle karar tasarısını veto edeceklerinin sinyalini vermişti.

Thomas-Greenfield oylama öncesinde konseye yaptığı açıklamada, "Hamas'ın rehineleri serbest bırakmasını gerektiren bir anlaşma olmaksızın derhal ve koşulsuz bir ateşkes talep etmek kalıcı bir barış getirmeyecektir. Aksine, Hamas ve İsrail arasındaki çatışmaları uzatabilir” dedi.

Cezayir tarafından hazırlanan ve ABD tarafından veto edilen karar tasarısı, ateşkes ile rehinelerin serbest bırakılması arasında bir bağlantı kurmuyordu. Kararda ayrıca acil insani ateşkes ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması talep ediliyordu.

Filistin'in BM elçisi Riyad Mansur konseye yaptığı açıklamada "Bugün İsrail'e bu veto ile verilen mesaj, işlediği cinayetlerin yanına kar kalmaya devam edeceğidir" dedi.

İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ise ateşkes kelimesinin "sanki sihirli bir değnekmiş, bölgenin tüm sorunlarına sihirli bir çözümmüş gibi" kullanıldığını söyledi.

Erdan, "Ateşkes sadece ve sadece tek bir şeyi başarır: Hamas'ın hayatta kalmasını" dedi.

Geçici ateşkes

Pazartesi günü Reuters tarafından ele geçirilen belgeye göre ABD, Filistin-İsrail savaşında geçici bir ateşkes çağrısında bulunan ve müttefiki İsrail'in Refah'ta büyük bir kara harekatına karşı çıkan yeni bir karar tasarısı önerdi.

Taslakta müzakereler için zaman tanınacağı ve oylama için acele edilmeyeceği belirtiliyor.

Washington şimdiye kadar Filistin-İsrail savaşıyla ilgili herhangi bir BM eyleminde ateşkes kelimesinin kullanılmasına karşı çıkıyordu, ancak ABD metni Başkan Joe Biden'ın geçen hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmelerde kullandığını söylediği dili yansıtıyor.

ABD'nin taslak kararında Güvenlik Konseyi'nin "tüm rehinelerin serbest bırakılması formülüne dayalı olarak Gazze'de mümkün olan en kısa sürede geçici bir ateşkese destek verdiğinin altını çizmesi ve insani yardımın sağlanmasının önündeki tüm engellerin kaldırılması çağrısında bulunması" öngörülüyor.

Washington 7 Ekim'den bu yana ikinci kez Gazze ile ilgili bir Güvenlik Konseyi kararı önerdi. Ekim sonundaki ilk girişimini Rusya ve Çin veto etmişti.

Washington geleneksel olarak İsrail'i BM kararlarından koruyor. Ancak iki kez de çekimser kalarak konseyin Gazze'ye yardımı artırmayı amaçlayan ve çatışmalara uzun süreli ara verilmesini isteyen kararları kabul etmesine izin verdi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 7 Ekim’de başlayan İsrail saldırılarında şu ana dek en az 29.000 kişi hayatını kaybetti.

Aralık ayında 193 üyeli BM Genel Kurulu'nun dörtte üçünden fazlası acil bir insani ateşkes talebini oyladı. Genel Kurul kararları bağlayıcı olmamakla birlikte, savaşa ilişkin küresel görüşü yansıtan siyasi bir ağırlık taşımaktadır.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.