ABD Bağuz'daki sivil katliamının sorumlularına ceza vermedi

ABD Bağuz'daki sivil katliamının sorumlularına ceza vermedi

Pentagon, 2019 yılında Bağuz'da gerçekleşen ve sivil ölümlere neden olan hava saldırısının angajman kurallarına uygun olduğunu ve savaş hukukunu ihlal etmediğini öne sürdü.

ABD, 2019 yılında Suriye'nin Bağuz bölgesinde gerçekleştirdiği hava saldırısında sivil kayıplara ilişkin raporda, herhangi bir ordu personelinin sorumlu tutulmayacağına hükmetti.

ABD Savunma Bakanlığı, Bağuz'da gerçekleşen ve sivil ölümlere neden olan hava saldırısının angajman kurallarına uygun olduğunu ve savaş hukukunu ihlal etmediğini öne sürdü.

Pentagon Basın Sözcüsü John Kirby tarafından yapılan açıklamada, hava saldırısını yürüten herhangi bir personelin 'kötü niyetle hareket etmediği' ve 'kasıtlı bir biçimde sivil ölümüne sebebiyet vermediği' sonucuna varıldığı kaydedildi.

ABD raporunda şeffaflığın ortaya koyulduğunu savunan Kirby, Pentagon'un elde ettiği bilgileri gelecekte sivil kayıpların önüne geçmek için kullanılacağını söyledi. Kirby "Şunu kabul etmemiz gerekir ki, 2019'da Suriye'nin Bağuz şehrinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu bazı masum sivilleri öldürdük, Her şey ortada ve hatalarımızı kabul ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan rapora gereken önemin verilmediği ve raporun yayımlanması meselesinde son teslim tarihinin geciktirildiği bildirildi. Raporun yayımlanmasında çok sayıda sorun olduğunu tespit eden Savunma Bakanı Lloyd Austin, elde ettiği bilgiler üzerine "hayal kırıklığına uğradığını" belirtti.

Austin, ocak ayı sonlarına doğru sivil kayıpların önlenmesi için çalışmaların daha da kapsamlı hale getirilmesi çağrısı yapmıştı. Fakat buna rağmen, sivillerin ölümlerine sebep olan Pentagon yetkilileri için herhangi bir yaptırım kararı alınmadı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.