ABD, Barzani'nin görevi bırakmasından memnun

ABD, Barzani'nin görevi bırakmasından memnun

ABD, Bağdat ve Erbil arasındaki sorunların Irak anayasası çerçevesinde çözülmesi çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert tarafından yapılan yazılı açıklamada, "ABD, Mesud Barzani'nin IKBY Başkanlığına bir dönem daha aday olmama kararını ve IKBY Parlamentosu'nun başkanlık yetkilerini diğer IKBY kurumlarına devretmesini takdir ediyor” denildi.

Sözcü Nauert'in açıklamasında, Barzani'ye atfen, "tarihi bir şahsiyet ve son olarak IŞİD'e karşı verdiğimiz ortak mücadelede de görüldüğü gibi, halkı için cesur bir lider” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, Barzani'nin kararı "zor dönemden geçen bir devlet adamının eylemi” olarak nitelendirildi.

Nauert, açıklamasında, "ABD, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ile aktif bir şekilde temasa geçmeyi sabırsızlıkla beklemektedir. Güçlü bir IKBY, birleşik ve federal bir Irak'ın uzun vadeli istikrarı ve IŞİD'in mağlup edilmesi için vazgeçilmezdir." ifadesini kullandı.

1 Kasım'da görev süresi dolan 71 yaşındaki Mesud Barzani pazar günü yaptığı açıklamada, başkanlığa yeniden aday olmayacağını duyurmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.