ABD basını: Trump, F-35 konusunda Türkiye ile yeni sayfa açmaya hazırlanıyor

ABD basını: Trump, F-35 konusunda Türkiye ile yeni sayfa açmaya hazırlanıyor

New York Times, ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programına yeniden katılmasına hazır olduğu mesajını vermesinin beklendiğini yazdı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmede Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programına yeniden katılmasına hazır olduğu mesajını vermesi bekleniyor.

New York Times gazetesinin dört üst düzey ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre Trump yönetimi, Türkiye'nin programa dönüşünü mümkün kılacak seçenekleri değerlendiriyor.

Haberde, Trump'ın bu konuda Kongre ve mevcut yasal kısıtlamaları nasıl aşacağı konusunda yönetim içinde farklı görüşler bulunduğu, ancak iki lider arasında bu konuyu kapsayan karşılıklı mektuplaşmanın gündeme gelebileceği ifade edildi.

S-400 krizi sonrası programdan çıkarılmıştı

Türkiye'nin 2019 yılında Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın alması, Ankara-Washington ilişkilerinde ciddi gerilime yol açmıştı.

ABD yönetimi bunun ardından Türkiye'ye yaptırım uygulamış ve Ankara'yı F-35 programından çıkarmıştı.

ABD Kongresi ayrıca, Türkiye S-400 sistemlerini elinde bulundurduğu sürece F-35 satışını yasaklayan bir düzenlemeyi kabul etmişti.

Washington, Rus hava savunma sisteminin F-35 teknolojisi açısından güvenlik riski oluşturduğunu savunuyor.

İlişkilerde normalleşme sinyali

Haberde yer alan değerlendirmelere göre son gelişme, Trump döneminde Ankara ile Washington arasındaki ilişkilerde yaşanan yumuşamaya işaret ediyor.

Trump yönetimi, geçen ay 700 milyon doların üzerinde değere sahip onlarca savaş uçağı motorunun Türkiye'ye satışına ilişkin planını resmen ABD Kongresi'ne iletmişti.

Söz konusu adım, iki ülke arasındaki savunma iş birliğinin yeniden canlandırılabileceğine ilişkin beklentileri artırırken, F-35 meselesinin de NATO Zirvesi'nin önemli gündem başlıklarından biri olması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.