ABD Başkanı Biden Kabil hükümeti liderleriyle görüştü

ABD Başkanı Biden Kabil hükümeti liderleriyle görüştü

ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray'da Kabil hükümeti lideri Eşref Gani ve hükümetin iki numaralı ismi Abdullah Abdullah ile bir araya geldi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da Kabil hükümeti lideri Eşref Gani ve hükümetin ikinci ismi Abdullah Abdullah ile görüştü. ABD'nin diplomatik desteğinin süreceğini vurgulayan Biden, "ülkenin geleceğine Afgan halkının karar vereceğini" açıkladı.

Euronews'in haberine göre, ABD, Afganistan'daki askerlerini tamamen çekmeye hazırlanırken, Biden, Gani ve Abdullah ile Afganistan'ın geleceğini konuştu.

Basına kapalı gerçekleşen toplantı öncesi kameraların karşısına çıkan Biden, "Afganlar geleceklerine, ne istediklerine karar vermek zorunda" diyerek, ülkedeki "anlamsız şiddetin durması gerektiğini" vurguladı.

Toplantının ardından Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada ise, ABD'nin Afganistan'a yönelik güvenlik, kalkınma desteği ile diplomatik ve insani yardımını sürdüreceği belirtildi.

Eşref Gani: ABD'nin kararına saygı duyuyoruz

Biden'ın kararına saygı duyduğunu Eşref Gani ise ABD ile Afganistan arasındaki ortaklığın yeni bir aşamaya girdiğinin altını çizerek, "Birlik ve beraberliği sağlamaya kararlıyız" dedi.

Abdullah Abdullah da Biden toplantısının ardından Reuters'e verdiği demeçte, "Taliban tarafından tamamen kapanmadıkça, bizim de kapıyı kapatmamamız gerektiğini düşünüyorum. İlerleme olmamasına rağmen görüşmelere hayır diyemeyiz" diye konuştu.

3 milyon doz aşı gönderilecek

Afganistan'da artan Covid-19 vakalarına karşı ABD'nin Afganistan'a 3 milyon doz Johnson and Johnson aşısı bağışlayacağı ve bu aşıların sevkiyatı için hazırlıkların sürdüğü bildirildi.

ABD'nin salgın ile mücadelesi için Afganistan'a ek yardımlar yapacağına da işaret edilen açıklamada, 266 milyon dolarlık insani yardımın da bu ülkeye ulaştırılacağı ifade edildi.

Geçtiğimiz nisan ayında, ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan’daki ABD askerlerinin 11 Eylül 2021’e kadar tamamen geri çekileceğini açıklamıştı.

ABD, Afganistan'daki güçlerini çekmesinin ardından 650 askerini, 'diplomatların güvenliğini sağlamak' için bu ülkede tutacak.

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.