ABD Başkanı Biden Ukrayna lideri Zelenskiy ile görüştü

ABD Başkanı Biden Ukrayna lideri Zelenskiy ile görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Washington’da Başkan Biden, Kongre liderleri ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’le görüştü.

Zelenski’nin ziyareti Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde özellikle Cumhuriyetçiler’in bazılarının Kiev’e desteği sorguladığı bir döneme denk geldi.

Zelenski de Temsilciler Meclisi’ndeki soru işaretlerini gidermeye çalıştı.

Biden, Zelenski’yle görüşmesinde Ukrayna’ya bir kez daha destek mesajı verdi.

ABD Başkanı, “Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte Amerikan halkı dünyanın sizinle birlikte olduğunu göstermeye kararlı” dedi.

Görüşme sonrası da Biden, Rusya’nın barış yolunun önünde tek engel olduğunu kaydetti.

Joe Biden, ilk Abrams tanklarının da gelecek hafta Ukrayna’ya ulaşacağını belirtti.

Başkan Biden, Rusya’nın kış mevsimini Ukrayna halkına karşı silah olarak kullanmayı umduğunu, Moskova’nın İran ve Kuzey Kore’den daha fazla silah almayı amaçladığını vurguladı.

Biden, yolsuzlukla mücadele çerçevesinde Ukrayna’daki reformları desteklemeye devam edeceklerini de kaydetti.

ABD Başkanı, Ukrayna’ya 325 milyon dolarlık askeri yardım paketini de açıkladı.

Zelenski de Amerika’nın kış mevsiminde Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendireceğini belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Biden’la Kiev’in savunma kapasitesinin arttırılması konusunda uzlaştıklarını söyledi.

Zelenski’nin ziyarette ABD’den özellikle hava savunma sistemiyle uzun menzilli füzeler isteyeceği belirtiliyordu.

Zelenski Biden’la görüşmesi öncesinde Kongre’de, daha sonra da Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) görüşmeler yaptı.

Zelenski’yi Kongre’ye gelişinde Senato Demokrat Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch McConnell karşıladı. Bu karşılama, Senato’da Ukrayna’ya partiler üstü bir destek olduğu şeklinde yorumlandı.

Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlerle görüşen Zelenski, iyi bir diyalog gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Schumer de Zelenski’nin senatörlerle toplantıda yardım olmazsa zaferin de olmayacağını aktardığını belirtti.

Zelenski Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Kevin McCarthy ile de buluştu. Görüşmeye Temsilciler Meclisi’nin diğer bazı üyeleri de katıldı.

Senato’da Ukrayna’ya destek konusundaki partiler üstü desteğin aynısının Temsilciler Meclisi’nde de var olup olmadığı tartışmalı.

Bununla birlikte bazı Cumhuriyetçi senatörler de Ukrayna’ya askeri yardımı sorguluyor.

McCarthy de, Ukrayna’ya destek konusunda Zelenski’ye sorularının olacağını daha önce kamuoyuna açıklamıştı.

McCarthy, "Zelenski Kongre'ye mi seçildi? Başkanımız mı? Hiçbir şeyin sözünü vermek zorunda olduğumu düşünmüyorum ve sanırım kendisi için sorularım var. Şimdiye kadar harcadığımız paranın hesabı verildi mi? Zafer için plan nedir? Amerikan kamuoyu bunu bilmek istiyor" diye konuşmuştu.

McCarthy’nin Zelenski’yle görüşmesi konusunda açıklama yapmaması da dikkat çekti.

McCarthy ayrıca Zelenski'nin Temsilciler Meclisi'nde bütün üyelere hitaben konuşmasına da zaman darlığı nedeniyle izin vermedi.

Görüşmenin ardından gazetecilere demeç veren Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael McCaul ise, “Ona ‘neye ihtiyacınız var, zafer için planınız nedir?’ dedim. İki unsur öne çıktı; hava savunması, F-16’lar ve uzun menzilli füzeler. Kırım’ı vurması için buna ihtiyacı var. Şu anda askerleri hava desteği olmadan ilerliyor. Mayınları akşam elleriyle temizliyorlar. Yani ihtiyaçları olan her şeyi onlara vermeliyiz. Eğer bu yönetim istediklerini vermezse, bunu bizim oluşturacağımız bütçeye ekleriz. Sanırım Demokratlar’la uzlaşırız” ifadelerini kullandı.

McCaul Ukrayna’ya güçlü destek sağlanması gerektiğini sürekli dile getiren önde gelen Cumhuriyetçi Kongre üyelerinden biri. Bununla birlikte, Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili üyeleri arasında Kiev’e yardımı sorgulayanlar da azımsanmayacak oranda. Özellikle Trump yanlısı bazı Kongre üyeleri Ukrayna’ya destek konusunda itirazlar dile getiriyor ve Meclis Başkanı McCarthy üzerinde de baskı uyguluyorlar.

Zelenski de Kongre üyeleriyle içten ve yapıcı diyalog gerçekleştirdiklerini söyledi.

Zelenski Pentagon’da ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’le de biraraya geldi

Biden yönetimi Kongre’den ayrıca Ukrayna için 24 milyar dolarlık bir paketi onaylamasını istiyor.

ABD, Rusya’nın geçen yıl Şubat ayında başlattığı işgalden bu yana Ukrayna’ya 113 milyar dolarlık askeri ve insani yardımda bulundu.

Zelenski'nin geçen yıl ABD ziyaretinde kahramanlar gibi ağırlandığı, Kongre'de konuştuğu ama bu gezisinin 2022'deki ziyaretten farklı olduğu yorumları yapılıyor.

Ukrayna’ya işgalin başlamasından bu yana önemli destek veren ülkelerden Polonya’nın Kiev’e artık askeri yardımda bulunmayacağını açıklaması, Washington’ın desteğinin önemini daha da arttırıyor.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.