ABD Başkanı Biden'dan 'Gazze'de ateşkes' açıklaması

ABD Başkanı Biden'dan 'Gazze'de ateşkes' açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki ateşkes sürecine dair açıklamada bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, ilk grup rehinenin serbest bırakılmasının sadece bir "başlangıç" olduğunu ve Gazze'de geçici bir ateşkesin uzatılması için "gerçek" bir şans bulunduğunu söyledi.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, Şükran Günü tatilini ailesiyle birlikte geçirdiği Nantucket’ta basın toplantısı düzenleyen Biden yaklaşık 10 dakika süren konuşmasında, 13 rehinenin serbest bırakılmasıyla ilgili, "Bu sadece bir başlangıç, ancak şu ana kadar iyi gitti. Bu onlar için uzun bir iyileşme yolculuğunun başlangıcı" dedi.

İsrail, Katar ve Mısır’a teşekkür

Rehine anlaşmasının müzakere edilmesine yardımcı olmak için kendisinin ve ekibinin çok çalıştığını söyleyerek süreçte ABD diplomasisinin rolünün altını çizen Biden, Mısırlı ve Katarlı liderlerin yan ısıra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya da teşekkür etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba günü geç saatlere kadar İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer dünya liderleriyle yaptığı telefon görüşmelerinde rehine anlaşması üzerinde çalışmaya devam etti.

Washington'un tüm rehineler serbest bırakılana kadar çalışacağını kaydeden ABD Başkanı Ortadoğu’da şiddet döngüsünün kırılması gerektiğini söyleyerek İsrailliler ve Filistinliler için iki devletli çözüm ağrısı yaptı; “iki halk için iki ülke” dedi.

Biden, konuşmadan önce bir sonraki rehine grubunun ne zaman serbest bırakılacağını bilmeyi umduğunu; ancak bu açıklamanın önümüzdeki bir saat içinde yapılacağını ümit ettiğini söyledi.

Biden, geçici ateşkesin Gazze’ye insani yardımın ileitlmesi için önemli bir fırsat olduğunu ve geçici ateşkes yürürlükte iken Gazze’ye gıda, ilaç ve yakıt dahil olmak üzere yardımın gönderileceğini ifade etti.

Başkan Biden konuşmasının sonunda gazetecilerin sorusunu yanıtladı. Bir muhabirin sorusu üzerine, "Hamas'a hiçbir şey yapması için güvenmiyorum. Hamas'a sadece baskıya yanıt vereceği konusunda güveniyorum" dedi.

Biden iddiasını kanıtlayamayacağını söylese de Hamas'ın İsrail'e Suudi Arabistan ile yakın çalıştığı için saldırdığını düşündüğünü söyledi.

ABD Başkanı savaşın ne kadar süreceğini bilmediğini, İsrail Başbakanı Netanyahu’ya bu süreçte can kayıplarının en aza indirilmesi çağrısında bulunduğunu yineledi.

Başkan Biden, "İlerleyen süreçte beklentim ve umudum Arap dünyasının geri kalanı ve bölgenin tüm taraflara bunun yavaşlatılması ve mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde sona erdirilmesi için baskı uygulaması" dedi.

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.