ABD, BM'de önerilen 'Gazze'de acil insani ateşkes' kararını engelleyeceğini açıkladı

ABD, BM'de önerilen 'Gazze'de acil insani ateşkes' kararını engelleyeceğini açıkladı

ABD, Cezayir'in BM Güvenlik Konseyi'nde 'acil insani ateşkes' çağrısı yapan karar tasarısını veto edeceğini açıkladı.

ABD, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında ateşkes çağrısında bulunan ve yakında Birleşmiş Milletler'de sunulacak olan bir başka karar tasarısını engelleyeceğini açıkladı.

Cezayir, İsrail ile Gazze'yi yöneten Filistinli grup Hamas arasında "acil insani ateşkes" talep eden ve aynı zamanda "tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını" isteyen yeni bir karar tasarısının Salı günü BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) oylanmasını önerdi.

ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Taslak haliyle oylamaya sunulması halinde kabul edilmeyecektir" dedi.

Elçi, kararın Washington'un İsrail ile Hamas arasında Katar ve Mısır'ın da arabuluculuk yaptığı görüşmelerde diplomasi yoluyla ulaşılabileceğini söylediği hedeflere "ters düşebileceğini" belirtti.

Haftalardır tartışılmakta olan olası bir ateşkes anlaşması, Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlarla takas edilmesini ve kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne daha fazla insani yardım girmesini öngörüyor.

Görüşmeler geçen hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Hamas'ın taleplerini "gülünç" olarak nitelendirmesiyle bir gerileme yaşadı ve arabulucu Katar görüşmelerin umut verici gitmediğini söyledi.

Thomas-Greenfield, "Konsey, önümüzdeki günlerde atacağımız her adımın Hamas üzerinde masadaki teklifi kabul etmesi için baskıyı arttırmasını sağlamakla yükümlüdür" dedi.

ABD, Güvenlik Konseyi'nde İsrail'i desteklemek için onlarca kez veto yetkisini kullandı. Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana birçok kez bunu yaptı ve en son Aralık ayı başında Birleşik Arap Emirlikleri tarafından sunulan bir ateşkes kararını veto etti.

Aralık ayı sonunda bir BMGK kararı kabul edildi, ancak bu karar insan hakları örgütleri ve diğerleri tarafından özgün önerinin "sulandırılmış" bir versiyonu olduğu gerekçesiyle eleştirildi.

Cezayir'in yeni bir karar tasarısının oylanmasına ilişkin önerisi, İsrail'in Ekim ayından bu yana bölgenin diğer kısımlarında yerlerinden edilen yaklaşık 1.4 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'nin güneyindeki Refah'a yönelik bir kara saldırısı planladığına dair korkuların arttığı bir dönemde geldi.

Yardım kuruluşları ve BM, Refah'a yapılacak bir kara saldırısının felakete yol açabileceği uyarısında bulundu.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.