ABD Büyükelçiliği'nden Erdoğan'a diplomatik dile uymayan cevap

ABD Büyükelçiliği'nden Erdoğan'a diplomatik dile uymayan cevap

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'IŞİD'e destek' iddiasına cevap veren ABD elçiliği, "YPG'ye PKK'ya silah vermiyoruz, nokta" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin başını çektiği koalisyon güçleri için "terör örgütlerine destek oluyor" demişti.

Ankara'daki ABD Büyükelçiliği yazılı bir açıklama yayınlayarak bu iddiaların yalan olduğunu ileri sürdü, "YPG'ye PKK'ya silah vermiyoruz, nokta" dedi. Elçiliğin yaptığı açıklamada kullanılan ifadelerin ve üslubun, geleneksel diplomatik dile aykırı olduğu yorumları yapıldı. 

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, 23 Aralık'ta NTV'nin yayınına katılmış ve "PYD'ye doğrudan destek sağlamıyoruz, silah vermiyoruz, cephane vermiyoruz." ifadelerini kullanmıştı. Bass'ın bu ifadeleri PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD'ye dolaylı olarak verilen desteğin itirafı olarak yorumlanmıştı. Ayrıca Bass, PKK'ya silah desteği iddialarına "YPG'ye gelişmiş silahlar sağlamadık. YPG'ye ağır silahlar vermedik." şeklinde cevap vermişti. Bu cevap da Suriye'deki PKK savaşçılarının, sadece hafif silahlarla donatıldığı yönünde bir itiraf olarak değerlendirilmişti.

Elçiliğin internet sitesinde ‘IŞİD Karşıtı Operasyonlara Dair Türk Basınındaki Yanlış Bilgilere İlişkin Gerçekler’ başlığıyla yayımlanan açıklamada şöyle:

ABD ve Koalisyon güçlerinin Suriye’de IŞİD’e karşı yürüttükleri operasyonlara ilişkin Türk medyasında önemli ölçüde yanlış bilgiler dolaşmaktadır. Gerçekleri merak edenler için, konuya ilişkin gerçekler şunlardır:

ABD hükümeti Daeş’i desteklememektedir. ABD hükümeti geçmişte Daeş’i yaratmamıştır veya desteklememiştir. ABD hükümetinin Daeş’e destek verdiği yönündeki iddialar doğru değildir.

ABD hükümeti, YPG veya PKK’ya silah ya da patlayıcı sağlamamıştır, nokta.  Bizler, PKK’nın terör saldırılarını ve Türkiye’de gerçekleştirdiği menfur şiddet eylemlerini tekrar tekrar kınadık.

IŞİD’e karşı yürütülen harekat boyunca yaptığımız gibi, IŞİD’i yenme çabalarımızı nasıl artırabileceğimizi ve iki ülke halkını da tehdit eden bu belayı nasıl ortadan kaldırabileceğimizi belirlemek için, Türk hükümetindeki muhataplarımızla yakından çalışmayı sürdürüyoruz.  Bu aynı zamanda, El Bab çevresinde IŞİD’le mücadele eden Suriye muhalefetini ve Türk güçlerini en iyi nasıl destekleyebileceğimize ilişkin süregelen görüşmelerimizi de içermektedir.

Tıpkı Türkiye gibi, ABD de IŞİD destekçilerinin saldırılarına maruz kalmıştır. Bizler, Türkiye Cumhuriyeti’nin, gerek bu tehdit gerekse başka terör tehditleri karşısında vermiş olduğu kayıpların yasını tutmaktayız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.