ABD Büyükelçisi: Türk hükümetinde bazıları adalet değil intikam peşinde

ABD Büyükelçisi: Türk hükümetinde bazıları adalet değil intikam peşinde

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Türkiye’deki görev süresi dolmadan önce İstanbul’da bir grup gazeteciyle biraraya geldi.

29 Eylül’de Amerikan Senatosu’nca Afganistan’ın başkenti Kabil’e ataması onaylanan ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Türkiye’deki görev süresi dolmadan önce İstanbul’da bir grup gazeteciyle biraraya geldi.

Bass, gazetecilerle yaptığı toplantıda özellikle önceki gün tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz’la ilgili hükümete yakın medyada çıkan haberlere tepki gösterdi.

"Türk hükümetinde bazıları adalet değil intikam peşinde"

Hürriyet diplomasi muhabiri Barçın Yinanç’ın haberine göre Amerikan Büyükelçisi, “Türk hükümetinde bazılarının bu davanın hakim önünde mahkemede takip edilmesi yerine yargılamanın basın organları aracılığıyla yapılmasını tercih etmiş olmalarından derin bir rahatsızlık duyuyorum. Bu bana adaletin değil daha çok intikam peşinde olmak gibi geliyor. Kendi anayasaları ve uluslararası anlaşmalarla hukukun üstünlüğü ilkesi ve demokratik normlara bağlılık bildirmiş ülkelerimizde bu ikisi arasında büyük bir fark vardır” dedi.

“Kendisine yöneltilen suçlamaların dayanıksız olduğuna inanıyorum”

Bass, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek”, “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek” ve “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek'' suçlamasıyla tutuklanan ABD Başkonsolosluk çalışanının “medyada yargılanmasından” rahatsızlık duyduğu ifade etti.

Bass, “Kendisine yöneltilen suçlamaların dayanıksız olduğuna ve bu suçlamaları destekleyecek delillerin ortaya çıkmayacağına inanıyorum” dedi.

Toplantıya Cumhuriyet, Hürriyet, Posta, Akşam, Vatan ve diken.com.tr’den gazeteciler davet eden ABD Büyükelçisi neden bazı medya organlarının davet edilmediği yönündeki soruya “Burada değiller çünkü onları temel gazetecilik etiğini izlemedikleri ve kurguyu tercih etmeleri nedeniyle medya temsilcileri olarak göremiyorum” yanıtını verdi.

“Bağımsız gazeteciler demokratik toplumun temelini oluşturur”

Cumhuriyet yöneticileri Can Dündar ve Erdem Gül tutuklandığında instagram hesabından siyah kare paylaşan daha sonra Cumhuriyet gazetesini ziyaret eden John Bass, görevi sırasında basın özgürlüğü konusundaki hassasiyetini sık sık gözler önüne seren bir diplomat oldu.

Bass, bugünkü toplantıda bu tavrını “Bağımsız gazetecilerin; güçlü ve özgür medyanın canlı bir demokratik toplumun temelini oluşturduğuna inanıyorum” sözleriyle gerekçelendirdi.

Amerika’nın Sesi’nin aldığı bilgiye göre, ABD-PYD ilişkisi hakkında bir soruya da yanıt veren Büyükelçi, işbirliğinin konjonktürel olduğuna vurgu yaptı ve bir “Kürt kemeri” oluşturmak niyeti taşımadıklarını belirtti.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.