"ABD çekildikten sonra Kabil hükümeti 6 ayda çökecek"

"ABD çekildikten sonra Kabil hükümeti 6 ayda çökecek"

ABD istihbaratı tarafından ortaya konulan raporlara göre, ABD ülkeden çekildikten sonra Kabil hükümetinin 6 ay içerisinde çökeceği tahmin ediliyor.

ABD istihbaratı tarafından ortaya konulan raporlara göre, ABD ülkeden çekildikten sonra Kabil hükümetinin 6 ay içerisinde çökeceği tahmin ediliyor.

Wall Street Journal'in aktardığı habere göre Amerikan istihbarat yetkilileri, çekilme süreci tamamlandıktan sonra hükümetin sadece 6 ay dayanabileceğini belirtti.

ABD'li yetkililer daha önceden ortaya konulan ve daha iyimser bir tablo ortaya koyan tahminleri, Taliban'ın son süreçte gerçekleştirdiği ilerlemenin ardından gözden geçirdi. Taliban 1 Mayıs'tan bu yana özellikle Afganistan'ın kuzeyinde onlarca ilçe merkezini ele geçirmişti.

"Raporlar yeniden gözden geçirildi"

İstihbarat, daha önce ortaya koyduğu raporlarda Eşref Gani hükümetinin en fazla 2 yıl dayanabileceğini öne sürmüştü.

Yeniden gözden geçirilen raporlarla bu süre 6 ila 12 aya kadar düşmüş oldu.

ABD, ülkeden çekilme sürecinin yarıdan fazlasını tamamlamıştı. Sürecin 11 Eylül 2021 tarihine kadar tamamlanması ve ABD'nin Afganistan'ı tamamen terk etmesi bekleniyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, istihbarat raporları hakkında yorum yapmadı.

Hükümet milisleri silahlandırıyor

Kabil hükümetinin ABD'nin ülkeden çekilmesinin ardından Taliban'ın kontrol alanını daha da artırmasını engellemek için milis gruplar kartını oynayacağı tahmin ediliyordu. Bu doğrultuda Eşref Gani liderliğindeki Kabil yönetiminin, ABD ve Batı ülkelerinden gelen yardımlarla Afganistan'daki milis gruplara maddi fon ve silah yardımı yapmaya başladığı biliniyor.

Bu süreçte Eşref Gani'nin Hindistan'ın yanı sıra Tacikistan, Özbekistan gibi ülkelerle de ile yakınlaşabileceği de öne sürülüyor.

Benzer bir hamleyi, 1989 yılında Sovyetler Birliği Afganistan'dan çekildikten sonra, o dönemin Afganistan lideri Muhammed Necibullah da yapmıştı. Necibullah, sona eren Sovyet yardımını telafi edebilmek için ülke genelinde komünist rejim yanlısı milis grupları desteklemişti. Bu durum ülkede 1992 yılına dek devam eden bir iç savaş sürecine sebep olmuştu.

İç savaşın nihayetinde milis gruplar yenilmiş, Necibullah Kabil'de Birleşmiş Milletler binasına sığınmış, 4 yıl sonra Kabil Taliban'ın kontrolüne girince Necibullah da idam edilmişti.

Eşref Gani'nin bu siyaseti, "Gani Necibullah'ın izinde" yorumlarına yol açıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.