ABD Çin'den yardım istedi: "Husileri durdurun"

ABD Çin'den yardım istedi: "Husileri durdurun"

ABD ve İngiltere Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelere hava saldırıları gerçekleştirmeye devam ediyor.

Financial Times'ın Çarşamba günü ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre ABD, Çin'den Kızıldeniz'de ticari gemilere saldıran İran destekli Husileri durdurması için Tahran'a baskı yapmasını istedi ancak Pekin'den bu konuda çok az destek işareti gördü.

Haberde, ABD'nin son üç ay içinde konuyu Çinli üst düzey yetkililerle defalarca gündeme getirdiği belirtildi.

Gazete, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve yardımcısı Jon Finer'in bu ay Washington'da Çin Komünist Partisi Uluslararası İrtibat Dairesi Başkanı Liu Jianchao ile yaptıkları görüşmelerde konuyu ele aldıklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın da Çinli mevkidaşıyla konuyu gündeme getirdiği belirtilen haberde, ABD'li yetkililerin Pekin'in geçen hafta yaptığı ılımlı bir açıklamanın ötesinde Çin'in Husileri engellemek için İran'a herhangi bir baskı yaptığına dair çok az kanıt olduğuna inandıkları kaydedildi.

ABD ordusu Çarşamba günü erken saatlerde Yemen'de Husileri hedef alan saldırılar gerçekleştirdiğini açıklamıştı.

Pazartesi günü ABD ve İngiliz güçleri Yemen'de bir dizi saldırı gerçekleştirerek Husilere ait bir yeraltı depolama alanının yanı sıra İran'a bağlı grup tarafından Kızıldeniz gemilerine karşı kullanılan füze ve keşif araçlarını hedef aldığını açıkladı.

Husi saldırıları küresel deniz taşımacılığını sekteye uğrattı ve küresel enflasyon korkularını tetikledi. Saldırılar aynı zamanda Filistin-İsrail savaşının Ortadoğu'yu istikrarsızlaştırabileceği yönündeki endişeleri de derinleştirdi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.