ABD Çin'i kuşatmak istiyor: Mattis'in Vietnam ziyareti

ABD Çin'i kuşatmak istiyor: Mattis'in Vietnam ziyareti

ABD'nin, Çin'in komşularıyla ilişkilerini artırma eğiliminde olduğu göze çarpıyor.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'in bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği Vietnam ziyareti, Trump'ın Çin'i kuşatma politikasına dair yorumlara sebep oldu.

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ziyaret, ABD'nin Çin'in komşularıyla ilişkilerini geliştirerek Çin etkinliğini azaltma girişiminin bir göstergesi olarak yorumlandı.

Vietnam savaşının ardından iki ülke ilişkilerinin şu an oldukça ilerlediğini söylemek mümkün. Mattis'in Ocak ayındaki ilk ziyaretinin ardından bölgeye gelen ABD uçak gemisi USS Carl Vinson, ABD'nin bölgede Çin'in komşularıyla ilişkilerini geliştirme siyasetinin vardığı boyutların bir göstergesiydi. ABD 2016 yılında da Vietnam'a savaş yıllarından bu yana uyguladığı silah ambargosunu kaldırmıştı.

Bölgedeki ülkelerin Çin ile olan ilişkilerini revize ettiği ve Çin'e yakın görünmekten çok ABD ile Çin arasında bir denge pozisyonunu tercih ettiği ifade ediliyor. Bir kısmı Çin ile bölgesel sorunlar yaşayan ve bölgede Çin'in ağırlığı nedeniyle gölgede kalan Vietnam, Myanmar, Kuzey ve Güney Kore, Singapur, Tayvan, Japonya gibi ülkelerin ABD ile olan ilişkilerindeki gelişim, Trump'ın politikasının özeti niteliğinde.

ABD'nin bölgede bu ülkelerde ticari, siyasi ve askeri ilişkilerini geliştirerek Çin'in doğal nüfuz alanını kısıtlamayı ve Çin'i kuşatmayı amaçladığı ifade ediliyor. Bir yandan Çin ile uzun soluklu bir ticaret savaşına da girişen ABD'nin, bu yeni "soğuk savaş"tan nasıl bir sonuçla çıkacağı merak konusu.

Kaynak: Mepa News, Military Times

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.