"ABD devreye girdi, Hizbullah-İsrail çatışmaları sona erecek"

"ABD devreye girdi, Hizbullah-İsrail çatışmaları sona erecek"

7 Ekim'den bu yana Lübnan-İsrail sınır hattında yaşanan çatışmaların ABD ve müttefiklerinin ara buluculuğuyla sona erdirileceği iddia edildi.

İsrail ve Hizbullah'ın sınır hattındaki gerilimi düşürmek ve çatışmaları sona erdirmek için anlaşacağı iddia edildi.

Axios'tan Barak Ravid'in iki İsrailli yetkiliye ve konu hakkında bilgi sahibi bir diğer kaynağa dayandırdığı habere göre, ABD ve Avrupalı müttefikleri önümüzdeki haftalarda İsrail'in ve Hizbullah'ın bu konuda verdikleri taahhütleri açıklayacak. Bu taahhütlerin hayata geçmesiyle sınır hattındaki çatışmaların da sona ereceği öne sürülüyor.

Ocak ayı başında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hamas liderlerinden Salih Aruri'ye düzenlenen İsrail suikastı sonrası sınır hattında çatışmalar artmıştı. Ancak son günlerde çatışmaların dozunun giderek azaldığı görülüyordu.

Son günlerde tansiyon biraz düşmüş olsa da ABD çatışmaların tamamen durması için taraflar arasında mutabakat sağlanmasını istiyor.

Mutabakat neleri kapsayacak?

ABD Başkanı Joe Biden'ın en yakın danışmanlarından biri olan Amos Hochstein Pazar günü İsrail'de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir araya gelerek söz konusu mutabakat önerisini görüştü.

Öneri, 1996'da ABD ve diğer dünya güçleri tarafından İsrail'in Lübnan'daki askeri operasyonunu sona erdirmek için ilan edilen, İsrail ile Hizbullah arasındaki "Gazap Üzümleri" mutabakatı modeline dayanıyor.

Habere göre yeni mutabakat taraflarca resmi olarak imzalanmayacak ve farklı bir plan izlenecek. ABD ve Avrupalı müttefikleri İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya, her iki tarafın da kabul ettiği taahhütleri detaylandıran bir açıklama yayınlayacak. Ayrıca mutabakat kapsamında, Hizbullah'ın elini rahatlatmak için Lübnan ekonomisini canlandıracak ekonomik planlar da açıklanacak. Lübnan uzun bir süredir ekonomik krizde ve bu krizden Hizbullah'ın da etkilendiği biliniyor.

Mutabakatın 2006 yılında ikinci Lübnan savaşını sona erdiren 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararının kısmen temel alması bekleniyor.

Buna göre iki taraf da çatışmaları durdurmayı taahhüt edecek.

Ayrıca Hizbullah tüm güçlerini İsrail sınırından 8-10 kilometre uzağa taşıyacak. 1701 sayılı Kararda ise Hizbullah'ın güçlerini Litani Nehri'nin kuzeyine, yani yaklaşık 15-20 kilometre uzağa taşıması öngörülüyordu.

Halihazırda Hizbullah, İsrail'in hava saldırıları nedeniyle sınır hattındaki özel askeri unsurlarının çoğunu 7-10 kilometre uzağa taşımış durumda. Kaynaklara göre varılacak mutabakata göre Hizbullah güçlerini tamamen geri çekmeyecek, sadece 7 Ekim'den sonra konuşlandıkları sınır hattına geri göndermeyecek. Hizbullah'ın yerine İsrail sınırına Lübnan ordusu konuşlanacak ve ordu bölgeye 10-12 bin asker gönderecek.

İsrail ise ilk olarak Lübnan hava sahasında gerçekleştirdiği uçuşları durduracak. Ayrıca son dört ayda sınır hattına yığdığı askeri güçlerin bir kısmını bölgeden geri çekecek.

Diplomatik kaynaklara göre ABD, Gazze'de olası bir ateşkesin İsrail-Lübnan sınırındaki durumu sakinleştirmeyi kolaylaştıracağını umuyor. Ancak ABD'nin bu ateşkes gerçekleşmese bile Hizbullah-İsrail mutabakatını duyurması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum