ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Suudi Arabistan ile anlaşma yakın

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Suudi Arabistan ile anlaşma yakın

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan ile imzalanacak anlaşmanın haftalar içerisinde hayata geçebileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD ve Suudi Arabistan ile anlaşmayı sonuçlandırmaya çok yakın olduklarını belirtti.

Temsilciler Meclisi'ndeki bir oturumda konuşan Blinken, anlaşmaların sonuçlandırılmasının "birkaç hafta içerisinde gerçekleşebileceğini" söyledi ancak daha geniş çaplı normalleşmenin devam edebilmesi için Gazze'de sükunetin sağlanması ve Filistin devletine giden bir yolun oluşturulması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Blinken sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu anlaşmalar prensipte sonuçlandırılmaya çok yakın. Elbette gözden geçirilmeye hazır olduklarında Kongre'ye bunlarla geleceğiz, ancak bunları sonuçlandırmamıza gerçekten haftalar kalmış olabilir.

Ancak normalleşmenin devam edebilmesi için Suudi Arabistan, aramızdaki anlaşmalar tamamlanmış olsa bile iki şeye sahip olmaları gerektiğini çok açık bir şekilde ifade etti: Gazze'de sükunetin sağlanması ve Filistin devletine giden güvenilir bir yol olması gerekiyor."

Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik planları reddetmesi nedeniyle daha büyük bir anlaşmaya varılması halen zor görünüyor.

Blinken, Washington ateşkes sağlayacak bir rehine anlaşması yoluyla Gazze'de sükuneti yeniden tesis etmeye çalışırken, İsrail için bir seçim anının yaklaşmakta olduğunu ifade etti:

"Şimdiye kadar bu İsrail için varsayımsal ya da teorik bir soruydu. Amerika Birleşik Devletleri ve Suudi Arabistan arasındaki anlaşmaları tamamladığımızı varsayarsak, bu varsayımsal ya da teorik soru öyle ya da böyle cevaplamak zorunda kalacakları gerçek bir soru haline gelecek."

Reuters'a göre ABD'li yetkililer Netanyahu'nun Suudi Arabistan'la ilişkileri geliştirmek için tarihi bir fırsattan vazgeçmek istemeyeceğini umuyor. Ancak Netanyahu'nun mevcut hükümetin çökmemesi ve iktidarını korumak için Filistin konusunda taviz vermekten kaçındığı tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.