"ABD elçisi '9 aydır IŞİD saldırısı olmuyor' sözünü açıklasın"

"ABD elçisi  '9 aydır IŞİD saldırısı olmuyor' sözünü açıklasın"

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ABD Büyükelçisi John Bass'ın 'IŞİD bizim sayemizde eylem yapamıyor' mealindeki sözünü açıklamasını istedi.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ABD Büyükelçisi John Bass'ın "IŞİD Türkiye'de 9 aydır eylem yapamıyor, bunun nedeni ABD'nin işbirliği" sözleriyle ilgili de "Kastını açıklamalıdır" değerlendirmesini yaptı.

Habertürk Tv'ye konuk olan Bozdağ'ın açıklamaları şöyle:

(Bass'ın Türkiye'de 9.5 aydır IŞİD'in terör eylemi yapamadığını, bunun ABD-Türkiye işbirliği nedeniyle olduğunu söylemesi) Dünden beri bu açıklama üzerine medyada değişik yorumlar var. Sorumlu mevkide insanlar olarak o yorumlara değerlendirme yapmayı doğru görmem. Sayın büyükelçinin neyi kastettiğini açıklaması lazım.Türk hükümeti ve Türkiye Devleti bir kabile değil, bir kabile devleti değil.

 

(Bass'ın açıklamaları) Bu açıklamayı doğru bir açıklama olarak görmüyorum. O ülkenin iç işine karışma anlamı taşır. Diplomatik nezaketle bağdaşması da söz konusu değildir. Hükümete karşı, kimi kastediyorsa onlara karşı yapılmış büyük bir saygısızlıktır. Türkiye bir hukuk devletidir.

(FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'la ilgili) Burada bir bilgi eksikliği veya yanlış bilgi olduğunu tahmin ediyorum. Bizim hukuk sistemimizde bir kişi gözaltına alındıktan sonra, savcılığa çıktığında tutuklama talebi ile hakimliğe gönderildiğinde avukat bulundurulması kanunen zorunludur. (OHAL olduğu için belli bir süre görüştürülemiyor. 25 Eylül'de gözaltına alınıyor, 4 Ekim'de tutuklanıyor. 8 Ekim'de vize ile ilgili sorun ortaya çıkıyor. Baktığımızda haberleri var.

Bizim hukukumuzda savcı ve kolluk, avukat olmadan herhangi bir şüphelinin ifadesini alamaz, alırsa bu ifade geçerli olmaz. Şüpheli hakkındaki hem polisteki hem de savcılıktaki ifadesi avukatı huzurunda alınmıştır. Benim aldığım bilgiye göre ailesinden de bir görüşme talebi olmamış. Avukatı var. Avukatla görüşme var ama ifade sırasındaki avukat dışında ayrıca bir avukatla görüşme talebi olmamış, ailesi ile de görüşme talebi olmamış. 

Hukuk devletine uygun biçimde yürütülmesi gereken bir soruşturma yürütülmüştür. Bu konuda bilgi sahip olmak istediğinde sayın Büyükelçi, bunun yolu bellidir. Gazetecileri toplayıp açıklama yapması değildir. Dışişleri kanalına müracaat edilir. Avukat gönderebilirler. Dosyaya bakabilir. Bunun yolu, usulü, diplomatik usulde de bellidir, hukuk usulünde de bellidir. Medyayı toplayıp "Burada bir intikam düşüncesi var" gibi açıklama yapmak değil.

Rehin alma dili, hukuku tanımamaktır. Suç nedeniyle tutuklanan kişiler rehine değildir, tutukludur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.