ABD Esed rejimine yönelik yaptırımları resmen açıkladı

ABD Esed rejimine yönelik yaptırımları resmen açıkladı

ABD, kamuoyunda 'Caesar' yaptırımları olarak bilinen ve Esed rejimini hedef alan ekonomik yaptırımları resmi olarak açıkladı.

ABD, kamuoyunda 'Caesar' yaptırımları olarak bilinen ve Esed rejimini hedef alan ekonomik yaptırımları resmi olarak açıkladı.

Açıklama ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından yapıldı. Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Pompeo şu ifadeleri kullandı:

"Bugün, 'Sezar Yasası' kapsamında Esed rejimine yönelik uzun süreli bir yaptırım kampanyasına başladık. Bu yasa, Esed rejimini ve yabancı destekçilerini, Suriye halkına yönelik vahşi fiillerinden ötürü sorumlu tutmak için, ağır ekonomik yaptırımlara izin veriyor.

Esed ve rejimi gereksiz, vahşi savaşını durdurmadığı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararında çağrısı yapılan siyasi çözümü kabul etmediği müddetçe, daha fazla yaptırım gelecek."

ABD tarafından yapılan açıklamaya göre 39 ayrı yaptırım uygulamaya girdi, bu yaptırımlar Beşar Esed'i, eşi Esma Esed'i ve rejimin diğer yetkililerini hedef alıyor.

Yaptırıma tabi tutulan kişi ve yapılar şu şekilde:

- Beşar Esed ve eşi Esma Esed

- Rejim bağlantılı iş adamı Muhammed Hamşo, İran destekli Şii Fatımiyyun Tugayı

- Beşar Esed'in kardeşi Mahir Esed, eşi Manal Esed ve rejim ordusunun Dördüncü Tümen'i

- Dördüncü Tümen komutanlarından Gassan Ali Bilal ve Samir el Dana,

- Beşar Esed'in ablası Büşra Esed

- Rejim bağlantılı iş insanları Ahmed Şabir Hamşo, Amr Hamşo, Ali Hamşo, Ranya Dabbas ve Sümeyye Hamço

Caesar Yasası

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki savaş suçları nedeniyle Beşar Esed rejimini ve rejime destek veren yabancı güçlere yaptırımı öngören Caesar Suriye Sivil Koruma Yasası'nı 2019 yılının Aralık ayında onayladı.

Söz konusu yasanın, Suriye'de Esed rejiminin son 8 yılda işlediği savaş suçlarından sorumlu tutulabilmesine olanak sağlayacağı belirtiliyordu

Suriye'de Esed rejiminin işlediği insanlık suçları ve işkence fotoğraflarını sızdıran "Caesar" kod adlı askeri polise verilen kod isimle anılan yasa kapsamında, Esed rejimine ağır ekonomik yaptırımların uygulanması planlanıyor.

Yaptırımlar henüz uygulamaya geçmeden, yaptırım kararının açıklanması Suriye'de Esed rejimi ekonomisinin büyük darbe yemesine yol açtı. Suriye lirası kararın ardından hızlı bir şekilde değer kaybetti ve bir dolar 3 bin Suriye lirası bandına kadar yükseldi.

İlerleyen süreçte rejimin ekonomisinin söz konusu yaptırımlardan gördüğü zararın katlanarak artması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.