ABD: Gazze'de eski döneme geri dönülemez

ABD: Gazze'de eski döneme geri dönülemez

ABD Dışişleri Bakanı ayrıca İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmelere dayanarak İsrail'in Filistinli gruplarla savaş sona erdikten sonra Gazze Şeridi'ni yönetmek istemediğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail-Filistin savaşı sırasında ABD askerlerinin hedef alınması halinde Washington'un misilleme yapmaya hazır olduğunu söyledi.

NBC'nin Meet the Press programında konuşan Blinken, savaşın İran'ın vekil güçlerinin müdahalesiyle tırmanmasını beklediğini söyledi ve ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Amerikan personelinin "bu tür düşmanlıkların hedefi olması halinde karşılık vermeye hazır olduğunu" sözlerine ekledi.

Blinken, "Halkımızı etkili bir şekilde savunabileceğimizden ve gerekirse kararlı bir şekilde karşılık verebileceğimizden emin olmak için adımlar atıyoruz" dedi ve iki uçak gemisi savaş grubu da dahil olmak üzere Orta Doğu'ya ek askeri varlıklar konuşlandırıldığını belirtti.

ABD'li diplomat ayrıca İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmelere dayanarak İsrail'in Filistinli gruplarla savaş sona erdikten sonra Gazze Şeridi'ni yönetmek istemediğini söyledi.

Ancak savaştan sonra eski statükoya geri dönülemeyeceğini de vurguladı.

Blinken, "Siz -İsrail- sürekli olarak Gazze Şeridi'nden gelen en korkunç terör saldırıların tehdidine maruz kaldığınız bir konumda olamazsınız" dedi ve ekledi: "Dolayısıyla Hamas'ın bunu bir daha yapamamasını sağlayacak ama aynı zamanda Gazze'yi İsrail yönetimine geri döndürmeyecek bir şey bulunmalı ki bunu istemiyorlar ve yapmaya da niyetleri yok."

İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim'deki sürpriz saldırılarından bu yana Gazze Şeridi'ni sivil asker ayrımı gözetmeksizin bombalıyor.

Hafta sonunda İsrail Hava Kuvvetleri Gazze'ye yönelik bir kara saldırısına hazırlık amacıyla saldırılarını yeniden arttırdı.

İsrail'in beklenen kara harekatının tamamlanmasından sonraki dönem için nasıl bir planı olduğu şu an için belirsiz.

Öte yandan Beyaz Saray, ABD Başkanı Biden'ın Pazar günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile İsrail ve Gazze'deki durumu görüşmek üzere bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı. Biden ayrıca Pazar günü Papa Francis ile de görüştü.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera, Ajanslar

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.