ABD gerilimi yükseltmek istemiyor: "Filipinler önemli bir müttefikimiz"

ABD gerilimi yükseltmek istemiyor: "Filipinler önemli bir müttefikimiz"

Filipinler lideri Duterte'nin "ABD ile diplomatik ilişkilerimizi askıya alacağım" sözlerinin ardından ABD'li diplomattan açıklama geldi.

Filipinler devlet başkanı Rodrigo Duterte'nin son dönemde ülkesindeki uyuşturucu cinayetlerine eleştiride bulunan ABD'yle ilişkilerini koparacağını açıklamasının ardından ABD'den geri adım mahiyetinde ilk açıklama geldi.

Dünya Bülteni'nin haberine göre, Amerika'nın Doğu Asya ve Pasifik İşleri Yetkilisi Daniel Russel, Filipinler'de yaşanan cinayetlerden endişeli olduklarını ancak Filipinlerin bölgedeki önemli bir müttefikleri olduğunu söyledi.

Filipinler başkanı Duterte, ABD başkanı Obama hakkında ettiği ağır hakaretlerden sonra uzun yıllardır müttefiki olan ABD ile en kısa sürede askeri ilişkileri de sonlandıracağını açıklamıştı.

Filipinli toplum toplantısında konuşan Duterte, "Bu en son yapılacak tatbikat, Filipinler ve ABD’nin birlikte yaptığı en son askeri uygulamadır" demişti. Duterte bu yaklaşımıyla 1951’den bu yana süregelen bir askeri birlikteliği de sonlandırmış olacak.

RUSYA VE ÇİN İLE YAKINLAŞMA

Devlet Başkanı Duterte, Rusya ve Çin'in, Mindanao'da direnişçi örgütlere karşı operasyonlarda kullanılmak üzere Filipinler ordusuna silah ve cephanelik sağlamayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, 9 Mayıs'taki seçimleri kazanmasının ardından "Manila'nın Washington yönetimine bel bağlamayacağını, bağımsız bir dış politika yürüteceğini" açıklamış, hatta Mindanao'daki ABD özel kuvvetlerinin geri çekilmesi çağrısında bulunmuştu.

Duterte, ay başında da Filipinler'in, bundan böyle diğer ülkelerle ortak deniz devriyelerine katılmamasını arzu ettiğini söylemişti.

ABD'YE MEYDAN OKUMUŞTU

Devlet Başkanı Duterte, başkanlık koltuğunda 100. gününün sonunda yaptığı konuşmada, ABD yönetimine “Hadi beni devirin." diyerek meydan okumuştu.

Duterte, “Bize paspas muamelesi yapamazsınız. Aksi halde buna pişman olursunuz." diyerek ABD yönetiminin kendisine yönelik eleştirilerine karşılık vermeyi sürdürmüştü. Konuşmasında “Söylediklerinize dikkat edin. Aksi halde Filipinler'i kaybedersiniz." ifadesini kullanan Duterte, ABD'nin Filipinler'in uyuşturucu çeteleri ve kullanıcılarına karşı uyguladığı politikayı eleştirmesi yerine BM'deki büyükelçisi vasıtasıyla soruşturma açmasını tavsiye etmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.