ABD halkı seçim öncesi hiç olmadığı kadar bölünmüş durumda

ABD halkı seçim öncesi hiç olmadığı kadar bölünmüş durumda

Her başkanlık seçimi Amerikalıları bölüyor. Ancak görünen o ki, ülke hiç olmadığı kadar bölünmüş durumda.

Her başkanlık seçimi Amerikalıları bölüyor. Ancak görünen o ki, ülke hiç olmadığı kadar bölünmüş durumda.

Bu noktaya gelmek yıllar aldı.

Peki bu nasıl oldu? Amerika bunun içinden nasıl çıkar?

Andy Roesgen bu sorulara cevap arıyor.

Amerika şu anda ne kadar bölünmüş durumda?

Bahçe tabelaları... Ülke çapındaki polis karakolları, hiçbir zaman bu kadar bahçe tabelasının çalındığını görmediklerini söylüyor, özellikle de seçimden çok önceleri.

Bir Wisconsin sakini: "Ben de 'Tabelalarımızı çalmayı bırakın çünkü bu bir suçtur' diye bir tabela yaptım."

Jesse Kivenas, Wisconcin, Racine:"Birbirinden o kadar nefret eden iki partimiz var ki önceliği ülkeye veremiyorlar."

Bahçe tabelalarından, "Black Lives Matter" ve kürtaj tartışmasına... Şimdi de koronavirüs. Öyle görünüyor ki, kimse halkın nasıl bu kadar bölünmüş olduğuna karar veremiyor.

Mike Isaacson, Wisconcin, Racine: "Sanıyorum bu yavaş yavaş olan bir şey. Hepimizin içinde derin bir hikaye var ve her parti bu derin hikayeye hitap ediyor."

Frank Dickinson, Michigan, Port Huron: "Hile yapmak bunun büyük bir parçası".

Hile yapmak, eyaletteki kanun yapıcıların, kendi partilerinin o bölgelerde iktidarda kalmasını güvence altına almak için, eyaletin seçim bölgelerini yeniden düzenledikleri bir güç.

Frank Dickinson, Michigan, Port Huron:"İnsanlar birbirlerine karşı rekabet etmelerine gerek olmadığında, partilerine aşırı muhalefet olanlarla rekabet ederler, ortak bir zemin yoktur, daha gürültücü olmalısınız."

Andy Roesgen, Michigan, Lansing:"Michigan hükümetin bölündüğü 14 eyaletten bir tanesi. Bir parti eyalet valisinin ofisini kontrol ediyor, diğer parti ise eyalet meclisini."

Örneğin, Wisconsin'de Demokrat Eyalet Valisi Mart ayında karantina emri verdi. İki ay sonra, yasama meclisini kontrol eden cumhuriyetçiler emri bertaraf etmeyi başardı ve hemen barlar ve restoranlar maskesiz insanlarla doldu.

Sonra eyalet valisi bar ve restoranlarının kapasitesinin % 25'inin kullanılması emrini verdi ancak Cumhuriyetçiler bunu da bertaraf etti.

Eyalet valisi eyalet çapında maske zorunluluğu getirdi. Cumhuriyetçiler hala bunu da bertaraf etmek için mahkemeye gidiyor.

Bu yerel bölünme Donald Trump ve Joe Biden arasındaki rekabete kadar gidiyor.

Paru Shah, Uw-Milwaukee, Siyaset Bilimi Profesörü: "Şu anda çok az kararsız seçmen var ve Biden ile Trump'ın örtüştüğü bir Venn şeması yok. Yani ya onun yanındasınız ya da değilsiniz."

Frank Dickinson, Michigan, Port Huron:"İnsanları bir araya getirmeye çalışan biri çok özel olacak. Şu anda böyle biri var mı bilmiyorum."

O bahçe tabelalarını hatırlayın...Tabelaları çalınan insanlar bunun günümüzde iyi bir işaret olmadığını düşünüyorlar."

William Schalk, Biden destekçisi: "Seçimlerden önce şiddet vardı, seçimlerden sonra da yine öyle olacağa benziyor."

Kathy Johnson, Trump destekçisi:"Bölücülüğü düşünmek çok korkutucu"

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.