ABD: Hamas bölgesel bir savaş başlatmak için ateşkes istemiyor

ABD: Hamas bölgesel bir savaş başlatmak için ateşkes istemiyor

ABD hükümeti yetkilileri, detay vermeden, Hamas'ın olası bir ateşkes için taleplerini değiştirdiğini iddia etti

Hamas, Gazze'deki savaşı sona erdirmek için yürütülen ateşkes görüşmelerinde "hedef saptırdığı" ve taleplerini değiştirdiği yönünde ABD tarafından yapılan "yanlış suçlamaları" reddetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Pazartesi günü düzenlediği günlük basın toplantısında Filistinli grubun olası bir ateşkes anlaşmasının şartlarını "bölgesel bir savaşı kışkırtmak" amacıyla değiştirdiğini iddia etti.

Miller, "Ortaya koydukları talepler var. İsrail bu talepleri karşılama yolunda bir miktar ilerledi ve Hamas daha sonra taleplerini değiştirdi" dedi.

"Dolayısıyla Hamas'ın tam ölçekli bir bölgesel savaşla daha fazla ilgilendiği, son birkaç haftadır yaşananları izleyip umdukları tam ölçekli bölgesel savaşı elde edebileceklerine karar verdikleri ve bu nedenle masada olan çok önemli bir teklifi kabul etmedikleri kesinlikle görülüyor."

Ancak Dışişleri Bakanlığı Hamas'ın müzakere pozisyonunu nasıl değiştirdiği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

Hamas yaptığı basın açıklamasında Amerikalıların açıklamasının "gerçekle hiçbir ilgisi olmadığını" söyledi ve Washington'u "halkımıza karşı yürütülen imha savaşının tam ortağı" olmakla suçladı.

Grup, taleplerinin "ilk günden beri gayet açık" olduğunu ve anlaşmayı engelleyenlerin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümeti olduğunu da sözlerine ekledi.

Açıklamada "Hamas'ın ve direnişin talepleri ilk günden beri nettir ve geçen Mart ayında sunulan ve tüm taraflar ve arabulucular tarafından memnuniyetle karşılanan taleplerle aynıdır" denildi.

"Bu talepler halkımızın ulusal duruşunu ve kalıcı bir ateşkesin gerekliliği, işgal güçlerinin geri çekilmesi, Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinde yerinden edilenlerin yaşadıkları yerlere geri dönmesi, yardımların yoğunlaştırılması ve yeniden inşanın başlatılması konusundaki isteklerini temsil etmektedir."

Aylardır süren diplomatik çabalar, 34.000'den fazla insanın ölümüne neden olan İsrail saldırılarının üzerinden altı ay geçmesine rağmen İsrail ve Hamas arasındaki derin görüş ayrılıkları nedeniyle sonuç vermedi.

Katar, ABD ve Mısır ile birlikte, 7 Ekim saldırısından bu yana İsrail ve Hamas arasında arabuluculukta kritik bir rol oynadı.

Geçtiğimiz Kasım ayında Doha, Hamas'ın 240 Filistinli karşılığında 81 İsrailli esiri serbest bıraktığı geçici bir ateşkese aracılık etti.

Ancak o tarihten bu yana Hamas ve İsrail arasındaki müzakerelerde çok az ilerleme kaydedildi. İsrail'in rehineleri iade ettikten sonra bile çatışmayı kalıcı olarak sona erdirme konusundaki isteksizliği kilit bir tıkanma noktası gibi görünüyor.

Hamas ayrıca 7 Ekim'de İsrail'e yaptığı saldırıdan önce uygulanan ablukanın da kalıcı olarak sona erdirilmesini istiyor.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.