ABD ile İran arasındaki 'tehdit savaşı' devam ediyor

ABD ile İran arasındaki 'tehdit savaşı' devam ediyor

7 Ekim'den bu yana bölgede gerilim artarken ABD ve İran karşılıklı olarak yaptıkları açıklamalarda birbirleriyle savaşmak istemediklerini ifade ediyor.

Beyaz Saray'ın İran'a yönelik bir saldırı ihtimalinin dışlanıp dışlanmadığını açıklamayı reddetmesinin ardından İran Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin topraklarına saldırması durumunda karşılık vermekte "tereddüt etmeyeceğini" söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Pazar günü yaptığı açıklamada ABD'nin Irak ve Suriye'deki İran destekli gruplara karşı misillemede bulunmaya devam edeceğini söyledi.

Sullivan NBC'ye verdiği demeçte ABD'nin İran'ı doğrudan vurma olasılığını göz ardı edip etmediği sorusuna "neyi göz ardı edip etmediğimiz konusunda konuşmak benim için akıllıca olmaz" yanıtını verdi.

"(İran) ABD'ye doğrudan yanıt vermeyi seçerse, bizden hızlı ve güçlü bir karşılık alırlar" dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani Pazartesi günü yaptığı açıklamada bu sözlere karşılık verdi: "İslam Cumhuriyeti, güvenliğine, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik her türlü tehdide karşı her zaman kararlı bir şekilde tepki verdiğini göstermiştir."

Haftalık basın brifinginde konuşan Kenani, İran'ın topraklarına yönelik herhangi bir saldırıya karşılık vermek için " imkanlarını kullanmaktan çekinmeyeceğini" söyledi.

Bununla birlikte Kenani, İran'ın "bölgedeki gerilimleri ve krizleri tırmandırmak istemediğini" yineledi.

Irak, Suriye, Yemen ve Lübnan'daki İran destekli grupları da içine alan Filistin-İsrail savaşının 7 Ekim'de patlak vermesinden bu yana bölgesel gerilim giderek artıyor.

ABD ordusu Pazar günü Yemen’e yönelik yeni saldırılar düzenlediğini açıklamıştı.

ABD ordusu, 28 Ocak'ta Ürdün'deki bir üsse düzenlenen ve üç ABD askerinin ölümüne neden olan insansız hava aracı saldırısına misilleme olarak Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece Suriye ve Irak'taki hedefleri vurmuştu.

Tahran rejimi, Yemen, Suriye ve Irak'taki saldırıları kınadı.

Başkan Joe Biden Ürdün'deki saldırıdan "İran destekli grupları" sorumlu tuttu, ancak ABD'nin Orta Doğu'da daha geniş bir çatışma istemediğini söyledi.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami de ABD ile savaş istemediklerini ifade etmişti.

Kaynak: Mepa News, AFP

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum