ABD ile Rusya arasında 'Ukrayna' görüşmeleri başlıyor

ABD ile Rusya arasında 'Ukrayna' görüşmeleri başlıyor

Rusya ile ABD arasındaki müzakereler bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde başlıyor.

Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandığı iddialarıyla gündemde olan Rusya ile ABD arasındaki müzakereler bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde başlıyor.

Rusya'nın Ukrayna sınırında bulundurduğu 100 bin asker ile Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rusya yanlıları ve Ukrayna birlikleri arasındaki ateşkes ihlallerinin artması son dönemde bölgedeki tansiyonun yükselmesine neden oldu.

Aralık ayında Ukrayna ve G7 ülkeleri Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandığı iddialarında bulunmuş, işgali gerçekleştirirse "ağır sonuçlarla karşı karşıya kalacağı" yolunda uyarmıştı.

Hafta boyunca devam edecek görüşmeler, ABD'nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ve Rus mevkidaşı Sergey Ryabkov öncülüğünde yapılacak, gündemde Ukrayna krizinin yanı sıra Rusya'nın talep ettiği güvenlik garantileri ve NATO'nun Orta ve Doğu Avrupa bölgesindeki faaliyetleri yer alacak.

Ukrayna'nın NATO'ya yakınlaşmasının bir provokasyon olduğunu ve kendisine tehdit oluşturduğunu savunan Rusya'nın talep ettiği güvenlik garantilerini ABD ve Avrupa müttefikleri henüz kabul edilmedi.

Uzmanlar Rusya ile ABD'nin anlaşabileceği ortak bir nokta olup olmadığını sorguluyor.

Ryabkov ve Sherman Pazar günü görüşmeler öncesinde bir araya geldi. Rus haber ajansı Interfax'e göre Ryabkov, görüşmelerin "karmaşık ama ciddi bir şekilde ilerlediğini" belirtti.

Reuters haber ajansına göre Ryabkov, "Tabii ki baskı atında hiçbir taviz vermeyeceğiz" ifadesinde bulundu.

ABD, görüşmeler esnasında her iki tarafın bölgede füze ve asker konuşlandırılmasını konuşmaya açık olduğunu söyledi.

Görüşmelerin başarısız olması ve Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda ABD ve AB ülkelerinin Rusya'ya ticari kısıtlamalar ve yaptırımlar uygulaması bekleniyor.

Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Başkanı Andrey Kortunov, "Elbette kararları verecek ve kırmızı çizgileri belirleyecek kişi Ryabkov değil Putin. Ryabkov bu kırmızı çizgileri olabildiğince iyi şekilde ifade etmeye çalışacak" diye konuştu.

Kaynak: BBC Türkçe

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.