ABD İncirlik'teki Nükleer Silahlardan Dolayı 'Tedirgin'

ABD İncirlik'teki Nükleer Silahlardan Dolayı 'Tedirgin'

ABD devleti tarafından finanse edilen medya portalı VOA, Türkiye'de bulunan nükleer silahları gündeme getirdi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilişkilerin iyice gerildiği ABD’ye ait İncirlik Üssü’ndeki nükleer bombalar uzmanları tedirgin etti. Her ne kadar yer altındaki yüksek güvenlikli sığınaklarda saklanıyor ve elektronik olarak onay kodu girilmeden kullanılamıyor olsa da ABD'li uzmanlara göre; “Siyasi istikrarın olmadığı Türkiye’de nükleer silah tutmak iyi bir fikir değil”. 

Voice of America’nın (VOA) haberinde ‘otoriter lider’ olarak nitelenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, başarısız darbe girişiminden sonra yargı, ordu, eğitim sistemi ve medyada misilleme yaptığı, bu durumun da dünya liderleri tarafından tedirginlikle karşılandığı belirtildi.

Haberde aynı tedirginliğin nükleer politikalar uzmanlarında da başladığı aktarıldı.

ABD devleti tarafından finanse edilen medya portalı VOA’ya konuşan Kongre’ye bağlı Araştırma Servisi’nde görevli nükleer politika uzmanı Amy Woolf, İncirlik’te 50 adet B61 modeli termonükleer silah bulunduğunu söyledi. Woolf şöyle devam etti:“Toplamda Avrupa’nın çeşitli kentlerinde saklı 200 kadar B61 var. Bu silahlar yalnızca caydırıcı etkiye sahip değil, aynı zamanda NATO üyelerini de birbirine kenetleyen bir öneme sahip.”

 b61

‘Türkiye nükleer bombalara el koyabilir’​

Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü’nden uzman Jeffrey Lewis, ABD’ye ait nükleer silahların Türkiye’den kaldırılması gerektiğini savunanlardan. Uzun vadede bombaların güvende olduğunu savunan Lewis, şöyle konuştu: “Türkiye’nin daha sonra bu bombalara el koymak gibi bir niyetinin olmayacağının garantisi yok. Siyasi istikrarın olmadığı bir ülkede nükleer silah saklamak iyi bir fikir değil.”

Hoover Enstitüsü’nde çalışmalarına devam eden ABD savunma politikaları uzmanı Kori Schake ise nükleer silahların İncirlik Üssü’nden kaldırılmasının, ABD’nin müttefiki Türkiye’ye yanlış bir sinyal verebileceği ihtimali üzerinde durdu: “Türkiye, ABD tarafından korunduğunu hisseden/bilen ülkelerden biri. Eğer bu garanti ortadan kalkarsa, Türkiye’nin kendi nükleer silahını geliştirme riskiyle karşı karşıya kalınabilir. Hatta bu durum Türkiye’yi İran ve Rusya ile ittifak kurmaya itebilir.”

B61 nedir?

Uranyum içeren ve 170 kilotona kadar patlayıcı gücü olan ABD yapımı taktik nükleer bomba. 1963 yılında ABD’nin New Mexico kentindeki Los Alamos Ulusal Laboratuvarlarında tasarlanan B61, 1968 yılında tamamen kullanıma hazır hale geldi. B61, stratejik bombardıman uçaklarıyla birlikte F-16 ve F-4 savaş uçaklarında kullanılabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.