ABD, Irak ve Suriye'de İran bağlantılı hedefleri vurdu

ABD, Irak ve Suriye'de İran bağlantılı hedefleri vurdu

ABD, Irak ve Suriye'de İran'a yönelik "misilleme" saldırıları gerçekleştirdi.

ABD, geçtiğimiz hafta sonu Ürdün'de üç ABD askerinin ölümüne neden olan insansız hava aracı saldırısına misilleme olarak Irak ve Suriye'de İran destekli gruplara hava saldırısı düzenledi.

Toplamda 85 hedefin vurduğu ifade edilirken ABD'li yetkililer saldırıları "başlangıç" olarak niteledi. ABD'nin bir süredir "misilleme yapacağına" dair uyarılarda bulunması sebebiyle, vurulan merkezlerin birçoğu İran destekli gruplarca önceden boşaltılmıştı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) saldırıların İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü ve ona bağlı milis gruplarını hedef aldığını açıkladı. Açıklamada ABD askeri güçlerinin milis gruplara ve onların destekçilerine ait "komuta ve kontrol merkezleri, istihbarat merkezleri, roket ve insansız hava aracı depoları, lojistik ve mühimmat tesisleri" dahil 85'ten fazla hedefi vurduğu belirtildi.

Joe Biden saldırıların başlamasının ardından yaptığı açıklamada "bir Amerikalıya zarar verirseniz karşılık veririz" uyarısında bulundu. Açıklamada şöyle denildi: "Amerika Birleşik Devletleri Orta Doğu'da ya da dünyanın herhangi bir yerinde çatışma peşinde değildir. Ancak bize zarar vermek isteyebilecek herkes şunu bilsin: eğer bir Amerikalıya zarar verirseniz, karşılık veririz."

ABD şu ana kadar "tam olarak vurmak istedikleri şeylerii vurduklarını" söyledi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin saldırıları "başlangıç" olarak nitelerken, "saldırılar bizim seçtiğimiz yer ve zamanlarda gerçekleşecektir." ifadelerini kullandı.

Boşaltılan merkezler vuruldu

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre saldırılarda Suriye ve Irak sınır hattı yakınlarında İran destekli milis grupların kontrolündeki alanlar hedef alındı.

Saldırılarda Suriye'nin doğusundaki Deyrizor kent merkezinin yanı sıra Meyadin, Humeyde, El Bukemal gibi yerleşimler hedef alındı. Irak'taki El Kaim ve çevresi de saldırıların hedefindeydi. Irak'taki saldırılarda can kaybı yaşanmadığı, Suriye'de ise yaklaşık 10 Şii milisin öldüğü ve yaralandığı kaydedildi. Suriye'de ölen Şii milislerin sayısı 3 olarak açıklandı.

Irak yönetiminden ilerleyen saatlerde yapılan açıklamada saldırıda aralarında sivillerin de olduğu 16 kişinin öldüğü belirtildi.

İran bağlantılı El-Meyadin'in aktardığı habere göre, saldırılarda vurulan üslerin çoğu önceden boşaltılmıştı.

meyadin.jpg

ABD'nin bölgedeki saldırılarının süreceği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum