"ABD Irak'ta 1 Yılda 150 Bin Kişi Öldürdü"

"ABD Irak'ta 1 Yılda 150 Bin Kişi Öldürdü"

Irak Müslüman Alimler Heyeti'nin hazırladığı rapora göre, ülke içinde yaşanan göç dalgasında 3 milyon 344 bin kişi yerinden oldu.

Irak Müslüman Alimler Heyeti Sözcüsü Dr. Yahya Tai, Amerika'nın bir yıl içerisinde ülkede gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucu 150 bin asker ve sivilin öldürüldüğünü belirtti.

Irak Müslüman Alimler Heyeti Sözcüsü Tai, Irak Müslüman Alimler Heyeti tarafından hazırlanan insan hakları ihlallerine ilişkin raporu açıkladı.

Tai,"Irak İçişleri ve Savunma Bakanlığı'nın bilgilerine göre bir yıl içerisinde 14 bin 603 insan hapishanelere konuldu. Gayriresmi rakamlar eklendiğinde rakamlar çok daha korkunç boyutlardadır. Irak'ta trajik bir sahne ve katillerin korunması yaşanıyor." dedi.

Iraklı Şiilerden oluşan ve Haşdi Şabi denilen milis grupların saldırıları sonucu adeta toplu katliamların yapıldığını anlatan Tai, "Bir taraftan Şii milislerin saldırıları diğer taraftan ABD'nin havadan yaptığı bombardımanlar sonucunda pek çok kişi hayatını kaybediyor. Bu katliamları yapanlar hedef ayrımı gözetmiyor. Asker-sivil hiç fark etmiyor. Siviller öldürülürken yerleşim birimleri, camiler, okullar ve hastaneler de yok ediliyor."diye konuştu.

Ulusal ve uluslararası insan hakları örgütlerinin verilerine göre rapor hazırladıklarını dile getiren Tai, en taraflı kuruluşun bile bir yıl içerisinde 5 bin 156 insanın öldürüldüğünü gündeme getirdiğini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Amerika'nın bir yıl içerisinde gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucu 150 bin asker ve sivil öldürüldü. Irak İçişleri ve Savunma Bakanlığı'nın bilgilerine göre bir yıl içerisinde 14 bin 603 insan hapishanelere konuldu. Bu bilgiler resmi bilgilerdir. Gayriresmi rakamlar eklendiğinde rakamlar çok daha korkunç boyutlardadır. Yine BM verilerine göre geçen yılda 15 bin 658 kişi öldü, 18 bin 894 kişi de yaralandı. Irak'ta trajik bir sahne ve katillerin korunması yaşanıyor."

"3 MİLYON GÖÇ ETTİ"

Irak'ta büyük trajedilerin yaşandığı bir diğer konunun da zorunlu göç olduğunu anlatan Dr. Tai, Bağdat'ta 9 kampta 2 bin 300, Enbar'da 4 kampta bin 150 aile, Diyala'da 3 kampta bin 620 aile, Kerkük'te 13 kampta 4 bin 281 aile, Erbil'de 11 kampta 36 bin 107 aile, Süleymaniye'deki kamplarda ise 3 bin ailenin kaldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ülke içinde yaşanan göç dalgasında 3 milyon 344 bin kişi yerinden yurdundan edildi. Göç edenlerin yüzde 50'si çocuklardan oluşuyor. Bunların da tamamına yakını 12 yaşındakiler. Kadının kimliği Irak'ta yok hükmündedir. Tacize ve tecavüze uğruyor, hapislere atılıyorlar. Bazı kadınlar çocuklarının gözleri önünde öldürülüyorlar. Küçük çocuklar da Irak'ta yaşanan insan haklarından fazlasıyla nasiplerini alıyor, her türlü eğitim ve sağlık imkanlarından mahrum bırakılıyorlar. Sadece Irak Kürdistanı'ndaki kamplarda kalan yetim çocuk sayısı 3 bin 968'dir."

Irak'ta sağlık durumunun da her geçen gün kötüye gittiğini, hükümetin halka sağlık hizmeti sunmakta aciz kaldığını aktaran Tai, "Irak'ta 8 milyon kişinin acil sağlık hizmetlerine ihtiyacı var. Irak halkının çoğunluğu sağlık hizmetlerinden gerektiği gibi faydalanamıyor. Gerçekleşen hava saldırılarından 14 hastane vuruldu. 160 sağlık ocağı da zarara uğradı. Bu sağlık kurumlarında çalışanların yüzde 45'i göç etmek zorunda kaldı. Felluce içerisinde bir hastane varil bombalarıyla 41 kere vuruldu. Hastane binasının yüzde 60'ı kullanılamaz hale geldi." ifadelerini kullandı.

"10 MİLYON İNSANİ YARDIMA MUHTAÇ''

Son 12 ayda medya mensuplarına yönelik saldırıların da arttığını dile getiren Tai, "477 basın emekçisi saldırıya uğradı, bunlardan 9'u yaşamını yitirdi. Ayrıca 48 basın mensubu da kaçırıldı. Toplamda bir yıl içerisinde 31 gazeteci öldürüldü." diye konuştu.

Irak'ta devlet kurumlarının değil, Haşdi Şabi yetkililerinin sözünün geçerli olduğunu ve dinlenir hale geldiğini ifade eden Tai, sözlerini şöyle tamamladı:

"Irak Savunma Bakanlığı'ndan önce Haşdi Şabi'nin başında bulunan Hadi el-Emiri nereye operasyon yapılacağına ilişkin açıklama yapıyor. Irak'ta savunma ve güvenlik Şii milislere teslim edilmiş durumda. Bu nedenle 8 milyon 200 bin kişinin güvenli bir yaşama ihtiyacı var. 8,5 milyon Iraklı sağlık yardımına ihtiyaç duyuyor. 10 milyondan daha fazla kişinin de insani yardımlara ihtiyacı var. 6,6 milyon Iraklı yaşamak için kullanılabilir su, temizlik ve hijyene ihtiyaç duyuyor. Felluce'ye gelince de biz bir heyet olarak elimizden geldiğince yardım etmeye çalışıyoruz. Ancak hükümet Felluce halkına yardım etmiyor. Pek çok kişi göç etti."

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.