ABD Irak'ta Şii milislere karşı harekat mı başlatacak?

ABD Irak'ta Şii milislere karşı harekat mı başlatacak?

ABD, Irak'ın çeşitli bölgelerinde bulunan askeri üslerden birliklerini çekmeye devam ederken yakın zamanda gündeme gelen olası ABD operasyonu, Irak çevrelerinde hareketliliğe neden oldu.

ABD, Irak'ın çeşitli bölgelerinde bulunan askeri üslerden birliklerini çekmeye devam ederken yakın zamanda gündeme gelen olası ABD operasyonu, Irak çevrelerinde hareketliliğe neden oldu.

Irak siyasi çevreleri şu an, hükümeti kurmakla görevlendirilen Adnan ez-Zurfi'nin Şii taraflar arasındaki bölünmenin en yoğun olduğu sırada yakaladığı fırsatların yanı sıra koronavirüs salgını ve mali krizle mücadele çabalarına odaklanmış durumda. Ancak ABD’nin Irak’ta operasyon yapma ve İran’a yakın silahlı grupların liderlerinin hedef alınacağı haberleri ile gizli uçuşlar yapıldığı şeklindeki söylentiler tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Irak’ın başkenti Bağdat’taki Yeşil Bölge, birkaç gün önce roketli bir saldırının hedefi olmuştu. Ancak ABD'nin silahlı gruplara karşı bir operasyon yapma olasılığı ortaya çıkınca Yeşil Bölge ve çevresine yönelik saldırılar durdu.

Şarku’l Evsat’a değerlendirmelerde bulunan Cumhuriyetçi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Mutaz Muhyiddin, “Bu süreç, ABD birliklerinin yeniden konuşlandırılması, (Anbar’daki) Ayn el-Esad gibi güvenli bölgelere yerleştirilmesi ve haftalar önce ABD’nin Yeşil Bölge’deki büyükelçiliği ve diğer binalarını korumak için Delta Force adlı özel kuvvetlerin gelmesinin ardından başladı. ABD, bu yıl 6 Ocak’ta uluslararası insan hakları ihlalleri ve hesap verebilirliğe ilişkin ‘Küresel Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası’ olarak adlandırılan yasayı yürürlüğe koydu. ABD, bu yasa ile Washington'ın söz konusu ihlalleri işlediğine inandığı tüm politikacıları yasakladı. Önemli isimleri, geçmiş dönemlerde Amerikalıları hedef aldıklarını iddia ederek kara listeye aldı” şeklinde konuştu.

Tüm bunlara bir de Zurfi’nin iki gün içinde Twitter hesabından attığı tweetlerde İran'ın koronavirüs salgınıyla mücadelesine ve Irak’ın olası bir ABD-İran çatışma sahasına dönüşmesi ihtimalinin ortadan kaldırılmasına yardım edilmesi gerektiğini vurgulamasına rağmen ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon güçlerinin geri çekilmesi konusunun özellikle Zurfi’nin hükümeti kurmasına karşı çıkanlar için siyasi hesaplaşmalara dönüşmesi eklendi.

ABD'nin Irak'ta kapsamlı bir harekata başlayacağı, bu harekatta İran destekli milis grupların operasyonel kabiliyetini ve lider isimleri hedef alacağı öne sürülüyor.

ABD'nin Irak'ın Erbil şehrine ve Anbar bölgesine Patriot hava savunma sistemleri kurması da bunun bir işareti olarak yorumlanıyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.