ABD-İran gerginliği: Avrupa Birliği acil toplanıyor

ABD-İran gerginliği: Avrupa Birliği acil toplanıyor

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları ABD ile İran arasında tırmanan krizi görüşmek üzere, Cuma günü olağanüstü toplanıyor.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları ABD ile İran arasında tırmanan krizi görüşmek üzere, Cuma günü olağanüstü toplanıyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, AB'nin kendisini ABD-İran çatışmasında arabulucu olarak gördüğünü, bölgede tansiyonun düşürülmesinin ise başta İran ve Irak'ın yararına olduğunu açıkladı.

AB Dışişleri Bakanları, İranlı General Kasım Süleymani'nin Amerika'nın hava bombardımanı sonunda Bağdat'ta öldürülmesinin ardından bölgede yükselen tansiyonu düşürmek amacıyla, Cuma günü saat 14.00'de Brüksel'de bir araya geliyor. Avrupa Komisyonu da, aynı konuyu görüşmek üzere, Çarşamba günü toplanıyor.

Alman Hristiyan Birlik Partisi'nin (CSU) Seeon kentindeki toplantısında konuşan AB Komiyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, "Benim işim bu konuyu değerlendirmek değil, çözüm bulmak. AB gerginliği tırmandırma yolunu değil, ihtiyatlı olma, arabulucu olma yolunu seçmelidir. Bu konuda daha fazla diplomasi alanı açılmasından yanayız. Bölgedeki tüm aktörlerle iletişime geçecek kanalların oluşturulması gerekiyor" dedi.

Von der Leyen, İran'ın Nükleer Anlaşma'ya uymayacağını açıklamasının endişe verici bir gelişme olduğunu dile getirdi ve "krizin sorumlusunun İran ve müttefikleri olduğunu, Amerikalılar'ın yalnızca provokasyona yanıt verdiğini" savundu.

"Nükler anlaşma her zamankinden daha önemli"

AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine getirilen tüm limitleri kaldırdıkları açıklamasından derin kaygı duyduklarını dile getirdi.

Borell Twitter hesabından paylaştığı mesajında da, "Nükleer anlaşmanın herkes tarafından tam olarak uygulanması artık bölgesel istikrar ve küresel güvenlik için her zamankinden daha önemli" dedi.

Çözüm yolunda tüm taraflarla çalışılması gerektiğini vurgulayan Borell, AB'nin "sonuçları değerlendirmek için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (AIEA) çalışmalarına güveneceklerini de" vurguladı. İspanyol politikacı Josep Borrell, geçtiğimiz Pazar günü İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'e Brüksel'e gelmesi için bir davetiye gönderdi ve İran'dan Ortadoğu'daki tansiyonun düşürülmesi yönünde adım atmasını istedi.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.