ABD: İran ile nükleer anlaşma zor

ABD: İran ile nükleer anlaşma zor

ABD Dışişleri yetkilisi İran ile nükleer müzakerelerde ana sorunların yerinde durduğunu belirterek nükleer anlaşmanın zor olduğu değerlendirmesinde bulundu.

İsminin açıklanmasını istemeyen ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili gazetecilere İran ile devam eden nükleer müzakerelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

ABD'li yetkili konuyla ilgili olarak "Yakın zamanda nihai anlaşma imkansız" ifadelerini kullandı.

ABD ve İran arasında ana konularda hala anlaşma olmadığını belirten yetkili, bu konular çözülmeden müzakerelerde ilerleme olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

ABD ile İran arasında 'ortak zemin' sağlanamıyor

Ana konuların 2015 anlaşması şartları ve İran'ın nükleer çalışmalarının nerede sınırlanacağı olduğunu belirten ABD'li yetkili, bunlarda bir ortak zemin sağlanamadığını bildirdiği gibi, ABD'nin İran'a yönelik tüm yaptırımları kaldırmak niyetinde olmadığı, tüm yaptırımlar kaldırılmadan da İran'ın anlaşmaya yanaşmayacağı değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin 2018 yılında, İran ile 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesi üzerine 2019'da Avrupa ülkeleri öncülüğünde İran ile yeni müzakereler başlamıştı.

ABD bu görüşmelerde doğrudan yer almayıp Avrupalı ortakları üzerinden müzakerelere katılmayı tercih etmişti.

Yakın zamana kadar müzakerelerde ciddi ilerlemeler sağlandığı açıklamaları yapılırken son dönemde ilerleme sağlanmadığı yönünde açıklamalar yapılması dikkat çekiyor.

Müzakerelerin 7. turu beklenirken Ağustosta göreve başlayacak yeni cumhurbaşkanı "sert muhafazakar" İbrahim Reisi ile müzakerelerin daha da zor bir sürece girebileceği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.