ABD: İran'a yeniden yaptırım uygulanmalı

ABD: İran'a yeniden yaptırım uygulanmalı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran konusunda yaptığı oturumda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo 'İran'a yönelik yaptırımların yeniden uygulanması gerektiğini' belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran konusunda yaptığı özel oturuma katıldı. Toplantıda konuşan Pompeo, ABD ve Güvenlik Konseyi'nin diğer 14 üyesinin daha önce aldıkları konsey kararlarında yer alan İran'a yönelik daha sert yaptırımların yeniden uygulanması gerektiğini kaydetti.

İran’ın balistik füze programını engellemek için bu yönde bir karar alınması gerektiğinin altını çizen Pompeo ayrıca, 2020 yılında sona erecek İran’a yönelik silah ambargosu kararının da sürmesi gerektiğini belirtti.

“İran dünya çapında terörizmin destekçisi”

Pompeo, İran'ın BM kararlarına uymadığını ve "dünya çapında terörizmi desteklemeye devam ettiğini" belirterek, "İran El Kaide'yi barındırıyor, Afganistan'da Taleban militanlarını destekliyor, Lübnan'daki teröristleri silahlandırıyor, Somali’de teröristlere yasa dışı ticareti kolaylaştırıyor. Şii milisleri Irak'ta eğitiyor ve donatıyor" dedi.

Pompeo, İran'ın silah kısıtlamalarını delmeye yönelik çabalarını engellemek için BM’nin limanlarda ve açık denizlerde denetleyici tedbirler de alması gerektiğini kaydetti.

AB ülkelerinden ortak açıklama

Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, İsveç ve İngiltere’nin BM daimi temsilcileri yaptıkları ortak açıklamada, İran’ın nükleer anlaşmasına olan bağlılıklarını vurguladı. Söz konusu ülkeler, Tahran'a, bölgeyi istikrarsızlaştıracak faaliyetlerden kaçınması ve özellikle balistik füzelerle ilgili gerilim yaratabilecek çabalarını durdurma çağrısında bulundu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.