ABD işgal sürecinde kendisi için çalışan Afganları ülkesine alıyor

ABD işgal sürecinde kendisi için çalışan Afganları ülkesine alıyor

ABD, 2001 yılında başlayan işgal sürecinde kendisiyle çalışan Afganları ülkesine almaya başlayacak.

ABD, 2001 yılında başlayan işgal sürecinde kendisiyle çalışan Afganları ülkesine almaya başlayacak.

New York Times'ın aktardığı habere göre ABD, söz konusu sürece kısa bir süre içerisinde başlamayı planlıyor.

Bu kapsamda söz konusu Afganlar ilk olarak güvenli bölgelere, vize süreçleri tamamlandıktan sonra ise ABD'ye taşınacak.

Bu kişiler arasında tercümanlar, şoförler, mühendisler, güvenlik görevlileri ve bazı elçilik çalışanları gibi yaklaşık 18 bin kişi bulunuyor. 18 bin kişinin hepsinin ABD'ye gidip gitmeyeceği bilinmiyor.

Taliban, söz konusu kişilere genel af çıkarmış ve "ülkenizi terk etmeyin" çağrısında bulunmuştu.

ABD ve İngiltere

ABD ve İngiltere'nin, Afganistan'da Taliban'a karşı savaşta iş birliği yaptığı Afganları ülkelerine alma hazırlığında olduğu bildiriliyordu.

2001 yılında başlayan Afganistan işgali sırasında ABD ve İngiltere, yerel halktan bazı isimlerle anlaşma yapmıştı. Bu isimler Taliban'a karşı savaşan koalisyon güçlerine lojistik destek, tercümanlık ve benzeri hizmetler sağlıyordu.

ABD başta olmak üzere yabancı güçler Afganistan'dan çekilmeye hazırlanırken, söz konusu kişilerin Taliban tehdidiyle karşı karşıya kalacağı konuşuluyordu.

ABD, 11 Eylül 2021 tarihine kadar Afganistan'dan tamamen çekileceğini açıklamıştı. NATO kapsamında Afganistan'da bulunan diğer yabancı güçlerin de ABD ile birlikte Afganistan'ı terk etmesi bekleniyor.

"ABD ile çalıştığım için pişmanım"

AFP'nin aktardığı bir haberde söz konusu kişilerin pişmanlığı aktarılmıştı.

Gerçek isminin kullanılmamasını isteyen Ömer, ülkede geçmişte ABD ile çalışan Afganlardan biri.

Hain olarak görülüyorlar

Ömer, şimdi ise ABD için çalıştığına çok pişman olduğunu söylüyor. Geçmişte 10 yıl kadar süreyle ABD Büyükelçiliği'nde tercümanlık yapan Ömer, ailesi ve akrabaları tarafından da "hain" olmakla suçlanıp dışlandığını, bu işi 2020'de bıraktığını ama ailesi tarafından halen kabul görmediğini ifade ediyor.

Taliban'ın af açıklamasından çok memnun olduğunu belirten Ömer, bu açıklama üzerine ailesinin de kendisini affedeceğini umduğunu söylüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.