ABD, İsrail-Türkiye-Suriye arasında gerilimi önleme mekanizması kurmak için çalışıyor
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, İsrail'in Suriye'deki hava üssüne yönelik saldırısının ardından İsrail, Türkiye ve Suriye arasında gerilimi önleyecek bir iletişim mekanizması kurmak için çalıştıklarını açıkladı.
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, İsrail'in Türkiye sınırına yakın bir Suriye hava üssüne düzenlediği saldırının ardından İsrail, Türkiye ve Suriye arasında olası yanlış anlaşılmaları ve askeri çatışmaları önlemeye yönelik bir iletişim mekanizması oluşturmak için çalıştıklarını söyledi.
Aynı zamanda ABD'nin Ankara Büyükelçisi olan Barrack, Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırıları öncesinde Türkiye'nin bilgilendirilmediğini belirtti.
Barrack, Türk tarafının İsrail uçaklarının kuzeye, Türkiye sınırına doğru ilerlediğini gözlemlediğini ve bu nedenle Ankara'nın olası bir askeri karşılık için hazırlık yapmasının kabul edilebileceğini ifade etti.
Barrack, "Neyse ki, durumun daha fazla kötüleşmesini önlemek için sağduyulu hareket edildi" dedi.
Türkiye, Suriye'nin kuzeybatısındaki Ebu Zuhur Hava Üssü'ne yönelik İsrail saldırılarını kınadı ancak olası bir gerilimi önleme mekanizması konusunda açıklama yapmadı.
"Deconfliction mechanism" olarak adlandırılan mekanizma, askeri veya siyasi aktörler arasında yanlış anlaşılmaları ya da kazara meydana gelebilecek çatışmaları önlemek amacıyla oluşturulan iletişim kanalı olarak tanımlanıyor.
Suriye'ye komşu olan İsrail ve Türkiye arasındaki gerilim son dönemde artarken, iki ülkenin Suriye konusundaki söylemleri de sertleşti.
NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip Türkiye, bu ay Pakistan ve Suudi Arabistan ile karşılıklı savunma anlaşması imzalarken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara'nın başlıca destekçilerinden biri konumunda.
Ankara, Suriye ordusunun eğitimine katkı sağlıyor, devlet kurumları ve altyapının yeniden inşasına destek veriyor ve Şam yönetimine askeri ve diplomatik destek sunuyor.
Barrack, İsrail'in hava üssüne düzenlediği saldırının, "Türkiye'nin yakın gelecekte bu üste varlığını artırabileceği yönündeki doğru veya yanlış bir algıyı" yansıttığını söyledi.
ABD'li temsilci, "Bu durum, İsrail, Suriye ve Türkiye'yi kapsayan bir gerilimi önleme mekanizmasına duyulan ihtiyacı ortaya koyuyor. Gelecekte benzer iletişim sorunlarının yaşanmasını önlemek amacıyla böyle bir mekanizmanın kurulması için aktif olarak çalışıyoruz" dedi.
Barrack, önceliğin gerilimi düşürmek ve daha ölçülü bir yaklaşım için gerekli alanı oluşturmak olduğunu belirtti.
Türkiye sınırına yaklaşık 70 kilometre mesafede bulunan Ebu Zuhur Hava Üssü, 2013'ten bu yana aktif bir askeri havaalanı olarak kullanılmıyor. Üs, Suriye'deki 14 yıllık savaş boyunca eski Devlet Başkanı Beşar Esed'e bağlı güçler ile muhalif gruplar arasında birkaç kez el değiştirdi.
Suriye devlet televizyonu El İhbariyye, bir askeri kaynağa dayandırdığı haberinde, İsrail'in üs pistine ve depolama tesislerine sekiz hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Ayrı bir askeri kaynak ve üs yakınlarında yaşayan bir sivil ise saldırılarda can kaybı yaşanmadığını söyledi.
İsrail ordusu saldırılarla ilgili açıklama yapmadı ancak Başbakanlık Ofisi saldırıların sorumluluğunu üstlendi.
İsrail, yıllardır İran'ın Suriye'deki nüfuzunu sınırlandırmak ve Lübnan'daki Hizbullah'a silah sevkiyatını engellemek amacıyla Suriye'deki hedeflere saldırılar düzenliyor.
İsrail ayrıca 2024'te Esed rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'nin yeni yönetimine şüpheyle yaklaşmaya devam etti ve ülkedeki askeri operasyonlarını sürdürdü. İsrail son olarak mart ayında Suriye'nin güneyi ve merkezindeki hükümet hedeflerini vurdu.
"Askeri güç yerine iletişim"
Suriye ve İsrail, Esed'in Ahmed Şara komutasındaki muhalif güçler tarafından devrilmesinin ardından gerilimi azaltmaya ve sınır meselelerini görüşmeye yönelik birkaç tur müzakere gerçekleştirdi ancak henüz bir anlaşmaya varılamadı.
Barrack, "Bu sabah yaşanan türden bir olay, bu çabaların yoğunlaştırılması ve sürecin genişletilmesi gerektiğini gösteriyor" dedi.
ABD'li temsilci, Washington'ın taraflar arasında halihazırda bilgi paylaşımı ve diyalog mekanizmasını kolaylaştırdığını söyledi.
Barrack, mevcut mekanizmanın daha fazla kaynakla desteklenen ve daha kapsamlı bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, "Bu tür mekanizmalara yatırım yapmak, yüz milyonlarca dolara mal olabilecek askeri güç kullanımına dayanan iletişim yöntemlerinden çok daha az maliyetli" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Mepa News
