ABD İsrail'e 106 milyon dolarlık tank mermisi satışını onayladı

ABD İsrail'e 106 milyon dolarlık tank mermisi satışını onayladı

Konuya ilişkin açıklama, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan geldi.

Biden yönetimi, acil durum yetkisini kullanarak Kongre onayını beklemeksizin İsrail’e 14 bin adet tank mermisi satışını onayladı.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Cuma günü İsrail'e derhal teslim edilmek üzere 106,5 milyon dolar değerindeki tank mermileri için Silah İhracatı Kontrol Yasası acil durum yetkisini kullandığı belirtildi.

Acil onay verilen 14 bin adetlik mühimmat aslında toplamda 500 milyon dolarlık ve 45 bin mermilik satışı içeren paketin bir parçası. Söz konusu mermiler İsrail ordusunun sahip olduğu Merkava tanklarında Gazze operasyonunda kullanılıyor.

Uluslararası kamuoyunda ABD’nin İsrail’e desteği ve verdiği silahların Gazze operasyonunda kullanılması eleştiri konusu olurken ABD’li yetkililer, İsrail'e yapılan askeri yardımlara koşul getirme ya da bir kısmını geri çekme gibi bir planlarının olmadığını söyledi.

İnsan hakları savunucuları silah konusunda uygulanan siyasetin ABD’nin İsrail’e sivil kayıpları azaltması konusunda yaptığı baskıya ters düştüğü eleştirisinde bulunuyorlar.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ismi açıklanmayan bir yetkili de Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Washington'un İsrail hükümetine uluslararası insani hukuka uyması ve sivillere zarar vermekten kaçınması için mümkün olan her adımı atması gerektiği konusunda açık mesajlar vermeye devam ettiğini söyledi. Aynı yetkili, söz konusu mermi satışının ABD'nin, İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını gösterdiğini ve İsrail'in savunma kabiliyetlerini güçlendireceğini söyledi.

Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, tank mermilerinin ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda İsrail'e derhal sağlanması gerektiği tespitinde bulundu ve Kongre'ye ayrıntılı gerekçeler sundu.

Söz konusu satış ABD Ordusu envanterinden yapılacak ve 120mm M830A1 Yüksek Patlayıcılı Çok Amaçlı Anti-Tank (MPAT) tank fişekleri ve ilgili ekipmandan oluşacak.

Pentagon açıklamasında "İsrail bu gelişmiş kabiliyeti bölgesel tehditlere karşı caydırıcı bir unsur olarak kullanacak ve kendi topraklarının savunmasını güçlendirecektir" ifadelerine yer verildi ve satışın ABD'nin savunma kabiliyeti üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağı ifade edildi.

Öte yandan ABD’nin mermi temin ettiği Merkava tankları son dönemde Gazze’de gazetecilerin ölümüyle sonuçlanan olaylarla da bağlantılı.

Reuters haber ajansı tarafından yürütülen araştırmalar neticesinde Perşembe günü yapılan açıklamada, bir İsrail tankının, gazeteciler sınır ötesi bombardımanı çekerken peş peşe iki top mermisi atarak Reuters muhabiri Issam Abdallah'ı öldürdüğünü ve altı muhabiri de yaraladığı belirtilmişti.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.