ABD İsrail'e savaş uçağı ve yüzlerce bomba sevkiyatını onayladı

ABD İsrail'e savaş uçağı ve yüzlerce bomba sevkiyatını onayladı

Beyaz Saray İsrail'e yapılan silah sevkiyatları hakkında yorum yapmayı reddetti.

Washington Post gazetesinin Cuma günkü haberine göre ABD, Refah'ta düzenlenmesi beklenen bir saldırıyla ilgili endişelerini kamuoyu önünde dile getirirken dahi son günlerde İsrail'e milyarlarca dolar değerinde bomba ve savaş uçağı sevkiyatına izin verdi.

Gazete, konuyla ilgili bilgi sahibi Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, yeni silah paketlerinin 1.800'den fazla 900 kiloluk MK84 bomba ve 500 adet MK82 230 kiloluk bomba içerdiğini belirtti.

Beyaz Saray İsrail'e yapılan silah sevkiyatları hakkında yorum yapmayı reddetti.

Washington'daki İsrail Büyükelçiliği de konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

ABD'nin en üst düzey askeri generali Perşembe günü yaptığı açıklamada Washington'un İsrail'e talep ettiği tüm silahları vermediğini, bunun bir nedeninin de ABD'nin bu noktada istekli olmaması olduğunu söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bu hafta başında Washington'daydı ve aylardır "Hamas'ı ortadan kaldırmaya çalışan" ülkesinin ABD'den istediği silah olanaklarını içeren bir istek listesi sunduğu bildirildi.

Washington öteden beri müttefiki olan İsrail'e yılda 3.8 milyar dolar askeri yardım yapıyor.

Amerika Birleşik Devletleri İsrail'e hava savunma sistemleri ve mühimmat yardımı yapıyor ancak bazı Demokratlar ve Arap Amerikalı gruplar Biden yönetiminin İsrail'e verdiği kararlı desteği eleştiriyor ve bunun İsrail'e cezasızlık hissi verdiğini söylüyorlar.

Ancak bazı Demokratlar, Gazze'de devam eden ve Sağlık Bakanlığı'na göre kuşatma altındaki bölgede çoğu kadın ve çocuk 32.623 kişinin ölümüne neden olan saldırılar ışığında ABD hükümetinin İsrail'e silah tedarikini sınırlamakla sorumlu olduğunu savunuyor.

Washington Post'un Senatör Chris Van Hollen'den aktardığına göre Hollen bir röportajında "Biden yönetiminin elindeki kozu etkili bir şekilde kullanması ve bana göre Gazze için daha fazla bombaya yeşil ışık yakmadan önce bu temel taahhütleri alması gerekiyor" dedi.

“Söylemlerimizi eylemlerimizle desteklememiz gerekiyor."

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden Cuma günü yapılan açıklamaya göre Netanyahu, Doha ve Kahire'de yapılacak yeni tur Gazze ateşkes görüşmelerini onayladı.

BM Güvenlik Konseyi'nin Pazartesi günü "derhal ateşkes" talep eden bir kararı kabul etmesinden bu yana Hamas ve İsrail bir anlaşmaya varamadıkları için birbirlerini suçluyor.

İsrail, halen Gazze’de 8'i asker 25'i sivil olmak üzere 33'ünün öldüğü tahmin edilen yaklaşık 130 kişinin kaldığına inanıyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.