ABD, Musul'da fosfor bombası kullandı

ABD, Musul'da fosfor bombası kullandı

Kürt Haber Ajansı K24 tarafından çekilen görüntülerde IŞİD hedeflerine fosfor bombası ile saldırı düzenlendiği görülüyor.

ABD liderliğinde başlatılan, Bağdat hükümetine bağlı güçler, Şii milisler ve Peşmerge tarafından desteklenen Musul Operasyonu'nda fosfor bombasının kullanıldığı anlar kameralara yansıdı. Görüntülerde ABD ordusu tarafından kullanıldığı tahmin edilen Apache helikopterlerin de katıldığı operasyonda, Musul'un doğusunda IŞİD hedeflerine fosfor bombası ile saldırı düzenlediği görülüyor. 

Kürt Haber Ajansı K24 tarafından çekilen görüntülerde H-64 Apache tipi helikopter kara güçlerine hava desteği sağlıyor. 

Musul Doğusunda Peşmerge ve Irak Güçlerine ABD Hava Desteği ve Beyaz Fosfor Kullanımı:




Peşmerge'nin top atışları sonucu sivil ölümler yaşandı:


Fosfor bombası yasaklı silah mı?  'Yangın silahı' olarak da bilinen beyaz fosfor, 1980 Konvansiyonel Silahlar Konvansiyonu kapsamına girmektedir. Bu konvansiyon yangın silahlarının sivil halk üzerinde veya hava saldırılarında sivillerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde kullanılmasını yasaklamaktadır. ABD bu konvansiyona taraf olmakla birlikte, yangın silahlarını içeren III. protokolü imzalamamıştır.

Fosfor dumanının teneffüs edilmesi ciğerlerde ani yaralar oluşmasına ve teneffüs eden kişinin havasızlıktan boğulmasına yol açmaktadır. 

IŞİD kimyasal silah kullanacak iddiası

Reuters’a konuşan ABD’li üst düzey bir yetkili, IŞİD’in daha önceki davranışları göz önünde bulundurulduğunda kimyasal silah kullanmasının şaşırtıcı olmayacağını söyledi. Daha etkili kimyasal silahlar yapma kapasitesi bulunan örgütün kullandığı toz halindeki ham hardalın, zehirli olmasına karşın daha az öldürücü özelliğe sahip olduğu, ancak yoğun olarak kullanıldığı zaman tehlikeli olduğu kaydedildi.

Kaynal: Mepa News, Wikipedia

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.