ABD Musul'da sivillerin üzerine fosfor yağdırdı

ABD Musul'da sivillerin üzerine fosfor yağdırdı

ABD halen 200 bin sivilin yaşadığı tahmin edilen Musul'a fosfor yağdırdı.

ABD halen 200 bin sivilin yaşadığı tahmin edilen Musul'a fosfor yağdırıyor.

ABD öncülüğündeki koalisyon tarafından desteklenen Bağdat hükümetine bağlı güçler Musul'da IŞİD'in elinde kalan son birkaç bölgeyi de kontrol altına almaya çalışıyor. Bağdat hükümeti güçlerinin karadan ilerleme çabalarına ABD öncülüğündeki koalisyon da hem hava saldırıları hem de yaptığı topçu atışlarıyla destek oluyor.

Geçtiğimiz gün kaydedilen görüntülerde Musul kenti batı yakasında IŞİD'in elindeki 4 bölgeden biri olan Zencili mahallesine yapılan fosfor bombalı saldırılar görülmekte. Görüntülerden bölgenin fosfor mühimmatı kullanılarak yoğun bir şekilde hedef alındığı anlaşılıyor.

İşte o görüntüler

Operasyonun başından beri kullanılıyor

ABD güçleri M825A1 kodlu beyaz fosfor mühimmatını operasyonun başından beri Musul'da kullanıyor. Yaklaşık sekiz ay önce operasyonun başladığı ilk günlerde de bölgeden canlı yayın yapan yerli ve yabancı kanalların kaydettiği görüntülerde beyaz fosfor kullanımı açık bir şekilde kanıtlanmış olmasına rağmen konu kamuoyunun gündemine gelmemişti.


ABD Ordusu kaynaklarınca servis edilen görsel (Irak)

ABD Ordusu kaynaklarınca servis edilen görsellerde, bölgede Bağdat hükümeti güçlerine topçu desteği sağlamak amacıyla yapılan atışlarda fosfor mühimmatı (M825A1) açık bir şekilde görülüyor.

Beyaz fosforun insanlar üzerindeki bilinen etkileri

"Fosfor dumanının teneffüs edilmesi ciğerlerde ani yaralar oluşmasına ve teneffüs eden kişinin havasızlıktan boğulmasına yol açmaktadır. Hemen sonraki aşamada insan vücudu içten dışa doğru yanmaktadır.

Çoğu kez, beyaz fosforla yanan kişinin elbiselerinde fazla iz meydana gelmemekte, yanma reaksiyonu vücut içinden cilde kadar sürmektedir. Beyaz fosfor kullanımı sonrasında çekilen fotoğraflar, kemiklerine kadar yanmış, ancak elbiseleri pürüzsüz kurbanlar bulunduğunu ortaya koymuştur. Yanma reaksiyonu bir kez başladığında durdurulamamaktadır. Nihai etki, napalm bombası nın aynısı, hatta daha kötüsüdür."

200 bin sivil var

ABD öncülüğündeki koalisyonun desteği ile Bağdat hükümeti güçleri ve Şii milislerin sürdürdüğü Musul Operasyonu'nda IŞİD'in elinde kalan son dört bölgeye yönelik saldırılar düzenleniyor. Hava saldırıları ve topçu atışlarıyla yoğun bir şekilde hedef alınan IŞİD'in kontrolündeki bölgelerde halen yaklaşık 200 bin sivilin yaşadığı tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News, Wikipedia

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.