ABD Netanyahu hükümetini yıkmaya mı çalışıyor?

ABD Netanyahu hükümetini yıkmaya mı çalışıyor?

ABD ile İsrail arasında Netanyahu hükümetinin durumuna ilişkin gerilimin her geçen gün arttığı bildiriliyor.

ABD ile Binyamin Netayahu yönetimi arasında ipler geriliyor.

Axios'tan Barak Ravid'in haberine göre, üst düzey bir İsrailli yetkili, Joe Biden yönetimini Netanyahu hükümetinin altını oymaya çalışmakla suçladı.

ABD istihbaratının Pazartesi günü yayınladığı yıllık tehdit değerlendirmesinde, 7 Ekim'den bu yana "Netanyahu'nun yönetme kabiliyetine duyulan güvensizliğin derinleştiği" belirtilmişti.

Raporda Netanyahu'nun koalisyonunun dağılma tehlikesi içerisinde olabileceği ve "farklı ve ılımlı bir hükümet kurulmasının bir olasılık olduğu" ifade edilmişti.

İsrail'den rapora tepki gecikmedi.

12 Mart Salı günü gazetecilere gönderilen ve "üst düzey bir İsrailli yetkiliye" dayandırılan bir açıklamada rapora tepki gösterildi. Biden yönetimi İsrail iç siyasetine karışmakla suçlandı.

Söz konusu yetkili açıklamasında ABD'yi Netanyahu hükümetinin altını oymakla suçladı ve şu ifadelere yer verdi:

"İsrail Başbakanını seçenler İsrail vatandaşlarıdır, başka hiç kimse değildir. İsrail, ABD'nin vasal bir devleti değildir. Hükümeti seçenlerin kendi vatandaşları olduğu, bağımsız ve demokratik bir ülkedir. Dostlarımızdan İsrail'deki seçilmiş hükümeti değil Hamas'ın terör rejimini devirmek için harekete geçmelerini bekliyoruz."

ABD ile İsrail arasında, İsrail'in Refah'a yönelik saldırısı konusunda anlaşmazlık artıyor.

ABD'deki Biden yönetimi artan tepkiler karşısında, Gazze'deki insani krizi daha da derinleştirecek bu saldırının önüne geçmeye çalışıyor.

Netanyahu yönetimiyle dış baskılara rağmen saldırıyı gerçekleştirmekte ısrarcı.

Taraflar arasındaki gerilimin Refah'a yönelik saldırının başlaması halinde artabileceği belirtiliyor.

Anca bu gerilime rağmen ABD İsrail'e askeri, diplomatik ve siyasi destekten geri adım atmış değil.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.