ABD ordusu Afganistan'dan aniden çekilmeye hazırlanıyor

ABD ordusu Afganistan'dan aniden çekilmeye hazırlanıyor

ABD ordusunun, Başkan Donald Trump'ın vereceği bir karar doğrultusunda Afganistan'dan aniden çekilme ihtimaline karşı hazırlık yaptığı ifade ediliyor.

ABD ordusunun, Başkan Donald Trump'ın vereceği bir karar doğrultusunda Afganistan'dan aniden çekilme ihtimaline karşı hazırlık yaptığı ifade ediliyor.

ABD basınının savunma yetkililerine dayandırdığı habere göre, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve ABD ordu güçleri, Trump'ın olası kararına dair hazırlık halinde.

Henüz Beyaz Saray'dan, ABD güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi için bir talimat gelmiş olmasa da, ABD ordusu Trump'ın Suriye'deki duruma benzer şekilde ani bir çekilme emri verebileceğini düşünüyor.

Böylesi bir emre karşı hazırlıksız yakalanmamak için ordu güçlerinin çekilme planlarını yaptığı dile getiriliyor.

ABD Başkanı Trump, son günlerde özellikle Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarda "bitmek bilmeyen yabancı savaşlara son verilmesi gerektiğini" belirtiyor.

Trump'ın 2020 seçimi öncesinde ABD askerlerini Afganistan'dan çekebileceği öne sürülüyor.

ABD ordusu Afganistan'dan çekilirse, NATO kapsamında ülkede varlık gösteren tüm yabancı güçlerin de çekileceği tahmin ediliyor.

Bölge uzmanları, şayet yabancı güçler Afganistan'dan çekilirse, Kabil hükümetinin kısa sürede çökeceği ve Taliban'ın ülkede yeniden iktidara gelme şansı yakalayacağı görüşünde.

ABD-Taliban görüşmeleri

ABD ile Taliban, 2018 yılının Ekim ayından bu yana Afganistan barış süreci kapsamında görüşmeler gerçekleştiriyordu.

ABD Başkanı Donald Trump 9 Eylül'de sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında, başkent Kabil'de bir ABD askerinin öldürüldüğü gerekçesiyle, Taliban ile yürütülen barış görüşmeleri sürecinin durdurulduğunu açıklamıştı.

Taliban, anlaşma için her şey hazırken Trump'ın görüşmeleri iptal ettiğini açıkladığını, bunun en çok ABD'ye zarar vereceğini ve kararın ABD'nin barış karşıtı politikasını ifşa ettiğini ifade etmişti.

Taliban ABD'nin bu kararı aldığına pişman olacağı yönünde bir açıklama yapmıştı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.