ABD ordusu, müttefiklerinin çocuk tecavüzlerine 'göz yumdu'

ABD ordusu, müttefiklerinin çocuk tecavüzlerine 'göz yumdu'

“Geceleri çocukların çığlıklarını duyuyorduk ancak, bu konuda bir şey yapmamıza izin yoktu”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) raporuna göre, Afganistan’a gönderilmeden önce Amerikan askerlerine verilen eğitimde Kabil hükümetine bağlı askerlerin çocuklara yönelik cinsel istismarının “kültürel olarak kabul görmüş bir uygulama” olduğu söylendi.

Durum hakkında şikayette bulunan askerlerlerin ise, "Afganistan bağımsız bir devlet statüsünde olduğu için çocukların cinsel olarak istismar edilmesi konusunda elimizden bir şey gelmez ve bu mesele komutanlık nezdinde önceliği olmayan bir meseledir” cevabı aldığı ortaya çıktı.

Kaliforniya senatörü Duncan Hunter tarafından yapılan resmi şikayete cevaben hazırlanan, Afgan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçleri mensuplarının çocuklara özellikle de erkek çocuklarına karşı işledikleri cinsel istismar suçları işlediklerini anlatan 106 sayfalık rapor, “Afgan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçleri Mensuplarının Çocuklara Karşı Cinsel İstismar Suçlamaları Hakkında ABD Savunma Bakanlığı’nın Leahy Kanununun İşletilmesi” ismiyle hazırlandı. 

Pentagon raporunda “Afgan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçleri mensuplarının çocuklara cinsel istismarda bulunmaları meselesinde ABD Savunma Bakanlığı'nın 2015’den önce ordu personeline bu suçun tespit edilmesi, suça müdahale edilmesi ve suçun rapor edilmesi hususlarında herhangi bir eğitim vermediği belirlenmiştir” deniliyor. 

"Çocukların çığlıklarını duyuyorduk"

Pentagon, 2015 yılında New York Times yayınlanan makalede ABD askerlerine erkek çocukların cinsel istismara uğramalarını göz ardı etmeleri emredildiğinin anlatılmasından sonra pedofili vakalarını araştırmaya başladı. Bu tarihe kadar konu ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadı. 

Times makalesinde yazanlara göre, Onbaşı Gregory Buckley 2012 yılında görev sırasında öldürülmesinden önce babasına, “Geceleri çocukların çığlıklarını duyuyorduk ancak, bu konuda bir şey yapmamıza izin yoktu” dedi. 

Trump'ın Afganistan stratejisi

ABD’nin Afganistan’da yürüttüğü savaş 16. yılında ve Vietnam Savaşı’nı geride bırakarak ülke tarihindeki en uzun savaş oldu. Sivil ölümleri 2017 yılı itibariyle rekor seviyelere ulaşarak, 2012 yılı seviyelerini dahi geride bıraktı. Afganistan’daki ABD askeri sayısı Obama hükümeti döneminde, 2011 yılında 10 bine ulaşmıştı. 

2016 seçimlerinden önce Trump Afganistan Savaşı’nı ağır bir dille eleştirmişti. “ABD derhal Afganistan’ı terk etmelidir” demiş ve ülkedeki savaşı “tamamen gereksiz” olarak nitelendirmişti. 

Trump, 21 Ağustos 2012'de attığı bir tweette şu ifadeleri kullanmıştı:

“Askerimizi sırtından vuran bu Afganları neden eğitmeye devam ediyoruz? Afganistan tamamen gereksizdir. Artık eve dönme zamanı!”

Ancak, geçtiğimiz Ağustos ayında, Trump, ABD askerlerinin süresi belli olmayan bir vakit daha Afganistan’da kalacağını şu sözlerle açıkladı: 

“Bundan sonra stratejimizi saçma zaman tabloları değil sahadaki şartlar belirleyecektir. Amerika’nın düşmanları asla planlarımızı bilmemeli ve bekleyerek bizi yeneceklerine inanmamalılar.”

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.