ABD özel birliklerinin Tayvan ordusuna gizli eğitim verdiği ortaya çıktı

ABD özel birliklerinin Tayvan ordusuna gizli eğitim verdiği ortaya çıktı

ABD'nin Çin'e karşı Tayvan askerlerine eğitim vermek için Amerikan Özel Harekat ve Deniz Piyadelerinden bir birliği adaya gizlice gönderdiği ortaya çıktı.

ABD'nin Çin'e karşı Tayvan askerlerine eğitim vermek için Amerikan Özel Harekat ve Deniz Piyadelerinden bir birliği adaya gizlice gönderdiği ortaya çıktı. Bu gelişmenin ABD ve Çin arasındaki ilişkilerde yeni bir gerginlik yaratması bekleniyor.

İlk kez Wall Street Journal gazetesinde çıkan haber ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon ) bir yetkilisi tarafından AFP’ye teyit edildi.

AFP’ye konuşan isminin açıklanmasını istemeyen bir Pentagon yetkilisi, yaklaşık 20 kişiden oluşan ABD özel harekat birliğin bir yıldan kısa bir süredir Tayvan askerlerini eğittiğini kabul etti ve bu askerlerin belirli bir rotasyonda ülkeye giriş çıkış yaptığını ifade etti.

Tayvan Savunma Bakanlığı, basında çıkan haberlere yorum yapmazken Pentagon Sözcüsü John Supple, üstü kapalı bir şekilde yine bu haberleri teyit etti.

Yaptığı yazı açıklamada Tayvan’ın askeri savunma ihtiyaçlarına karşı ABD’nin destek verdiğini ifade eden John Supple, “Tayvan'a desteğimiz ve savunma ilişkimiz, Çin Halk Cumhuriyeti'nin oluşturduğu mevcut tehdide karşı uyumlu bir şekilde devam ediyor" dedi.

Tayvan medyasında geçen kasım ayında çıkan ve Donanma Komutanı’nın görüşlerine yer verilen haberde, ABD askerlerinin Tayvanlı deniz birliklerini eğitmek için ülkeye geldiği belirtilerek, özel birliklerin özellikle küçük botlarla yapılan amfibi operasyonları için eğitim verdiği aktarılmıştı.

Bu haberler ilk yayımlandığında Tayvan ve ABD tarafından yalanlanırken, iki tarafın sadece askeri değişim ve işbirliği alanlarında yardımlaşma içinde olduğu vurgulanmıştı.

Çin’in tepkisine rağmen ABD, Tayvan’a savunma füzeleri ile savaş uçakları tedarik ediyor.

ABD’ye tepki gösteren Çin’in geçen yıldan bu yana Tayvan açıklarında düzenlediği askeri tatbikatları önemli ölçüde artırdı.

Kaynak: Euronews

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.