ABD-PKK ortaklığı çatırdıyor: "IŞİD'le savaşın heyecanı kalmadı"

ABD-PKK ortaklığı çatırdıyor: "IŞİD'le savaşın heyecanı kalmadı"

The Guardian'ın Ortadoğu muhabiri Martin Chulov, PKK'nın çatı örgütlenmesi ve ABD arasındaki ortaklıkta gelinen noktayı yazdı.

İngiliz gazetesi The Guardian'da yer alan makalede ABD-PKK ortaklığının çatırdamaya başladığı belirtilirken, Suriyeli bir PKK yöneticisi Esed rejimiyle ittifak için "Bir seçenek de bu. Amerikalılar bizi daha iyi bir önerileri olduğuna ikna etmeli" dedi.

The Guardian gazetesinin Ortadoğu muhabiri Martin Chulov, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme açıklamasını IŞİD'le savaşın yanı sıra ABD’nin bölge politikası açısından mercek altına aldı. Chulov, ‘Trump’ın Amerikan askerlerini Suriye’den çekme sözü PKK ile ittifakta gerginlik yarattı‘ başlıklı makalesinde, “IŞİD’e karşı bu sorunlu ortaklıktan, sürpriz açıklamadan sonra çatlak sinyalleri geliyor” yorumunu yaptı.

ÜST DÜZEY YETKİLİ: IŞİD'E KARŞI ÇÖZÜM SDG

Chulov, Washington’daki yetkililerin Trump’ın açıklamasına hazırlıksız yakalandığını yazdı. Trump yönetiminden ismini açıklamak istemeyen üst düzey bir yetkili, “Şu an, Irak sınırındaki yerlerini sağlamlaştıran 2 bin 200 IŞİD üyesi var. Onları oradan çıkarmak zor olacaktır. Bu işi kendi kendi kendimize yapacak sayıda askerimiz yok. Suriye Demokratik Güçleri ile ittifaka yeniden yatırım yapmalı ve Türkiye’nin endişelerini de dikkate almalıyız” dedi.

‘ABD NE YAPTIĞINI BİLMİYOR’

The Guardian muhabiri makalesinde, PKK'lı liderlerin de ABD’nin Afrin operasyonuna karşı çıkmaması sonrası söz konusu ittifakı sorgulamaya başladığını yazdı. Amerikalı yetkililerle düzenli olarak görüşmelere katılan üst düzey bir Suriyeli PKK'lı yetkili, “Bizim, kendileri için önemli olan şeyi tamamlamamızı istiyorlar ama bizim için önemli olan şeyle ilgilenmiyorlar. Bırakın IŞİD’le onlar savaşsın, biz kendimiz için savaşalım. Ne yaptıklarını gerçekten biliyorlar mı?” diye konuştu.

‘AFRİN SONRASI IŞİD’LE SAVAŞA DÖNMEK İSTEYEN YOK’

Chulov, IŞİD'le savaşın Afrin operasyonu nedeniyle şubat ortasından bu yana büyük ölçüde askıya alındığını belirtip, “O günden bu yana Kürt liderler arasında IŞİD’le savaşa yeniden katılmak konusunda pek heyecan yok. ABD Suriye’deki rolünü 2014 ortasından bu yana bölgeyi kuşatma altına alan aşırılıkçıları yenilgiye uğratmakla sınırlamıştı. Bölgedeki PKK da IŞİD'i yok etmekte fayda gördü ama onlar aynı zamanda savaş sonrası Suriye’de daha fazla söz sahibi olma hedeflerini de ilerletmek istiyordu. Bu da, NATO müttefiki Türkiye ile ABD’nin ilişkilerinde gerginlik yarattı” yorumunu yaptı.

‘ESED PKK İÇİN BİR SEÇENEK’

Chulov, Suriye’den çekilmeye karşı çıkan üst düzey Amerikalı yetkililerin Trump’a iki anti-tez sunacağını da yazdı. Buna göre, yetkililer Trump’a böyle bir durumda İran’ın Suriye’deki etkisinin artacağını ve PKK ile Esed yönetiminin yakınlaşacağını söyleyecek. The Guardian’ın kaynağı olan üst düzey Kürt yetkili ise bu teze karşı çıkmayarak, “Bir seçenek de bu. Amerikalılar bizi daha iyi bir önerileri olduğuna ikna etmeli” dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.