ABD Rusya'yı yeni yaptırımlarla hedef alacak

ABD Rusya'yı yeni yaptırımlarla hedef alacak

Ancak uzmanlar yaptırımların Rusya'yı durdurma konusunda oldukça yetersiz olduğunu ifade ediyor.

ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo Perşembe günü Reuters'e verdiği bir mülakatta, ABD'nin Cuma günü Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ikinci yıldönümü münasebetiyle 500'den fazla kişi ve kuruma yaptırım uygulayacağını söyledi.

Adeyemo, Washington'un Ukrayna işgali ve muhalif lider Alexei Navalny'nin ölümü nedeniyle Rusya'dan hesap sormaya çalıştığı bir dönemde, diğer ülkelerle ortaklaşa atılan adımın Rusya'nın askeri sanayi kompleksini ve Rusya'nın istediği mallara erişimini kolaylaştıran üçüncü ülkelerdeki şirketleri hedef alacağını söyledi.

Adeyemo, "Yarın sadece ABD'de yüzlerce yaptırım açıklayacağız, ancak bu adımları atanın sadece Amerika olmadığını hatırlamak önemli" dedi.

Bu paket, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ABD ve müttefikleri tarafından Moskova'yı hedef alan binlerce yaptırımın sonuncusu olacak.

Yeni yaptırımlar, ABD Kongresi'nin Kiev'e ek güvenlik yardımını onaylayıp onaylamayacağı konusundaki şüphelere rağmen, ABD ve müttefiklerinin Rusya üzerindeki baskıyı sürdürmeye çalıştığı bir döneme denk geliyor.

Başkan Joe Biden'ın yönetimi Ukrayna için daha önce onaylanan parayı tüketti ve ek fon talebi Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nde bekliyor.

Adeyemo, "Yaptırımlar ve ihracat kontrolleri, Rusya'yı yavaşlatmaya ve Ukrayna'da kendi başlattıkları savaşta mücadele etmelerini zorlaştırmaya yöneliktir," dedi.

"Ancak nihayetinde Ukrayna'yı desteklemek ve kendilerini savunabilmelerini sağlamak için Kongre'nin Ukrayna'ya ihtiyaç duyduğu kaynakları ve silahları sağlamak üzere harekete geçmesi gerekiyor."

Uzmanlar yaptırımların Moskova'nın saldırılarını durdurmak için yeterli olmadığı konusunda uyarılarda bulundu.

Eski bir Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi olan Peter Harrell, "Kongre'nin Ukrayna'ya ek askeri yardım sağlamak için yapacakları, yaptırımlar konusunda yapabilecekleri her şeyden çok daha önemli olacaktır" dedi.

Hazine Bakanlığı Aralık ayında Rusya ekonomisinin yaptırımlardan etkilendiğini ve 2022 yılında %2.1 oranında daraldığını açıklamıştı.

ABD Hazine Bakanlığı’nın baş yaptırım ekonomisti Rachel Lyngaas'a göre Rusya ekonomisi daha önce tahmin edilenden yüzde 5 daha küçük. Yine de Rusya ekonomisi beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi ve Uluslararası Para Fonu 2023'te yüzde 3,0'lık sağlam bir büyümenin ardından Ocak ayında 2024 için yüzde 2,6'lık bir GSYH büyümesi öngördü.

Ancak IMF Sözcüsü Julie Kozack Perşembe günü yaptığı açıklamada, askeri harcamaların silah üretimini artırması, hükümetin sosyal yardımlarının tüketimi desteklemesi ve başka yerlerdeki düşüşlere rağmen enflasyonun yükselmesi nedeniyle Rusya'nın artık bir savaş ekonomisi içinde olduğunun açık olduğunu söyledi.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.