ABD Savunma Bakanı Austin sağlık sorunlarını gizlediği için sorgulanacak

ABD Savunma Bakanı Austin sağlık sorunlarını gizlediği için sorgulanacak

Duruşmanın, dört yıldızlı emekli bir general olan Austin'in kariyeri boyunca karşılaştığı en çekişmeli ve şahsi duruşmalardan biri olması bekleniyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Perşembe günü Kongre'de, prostat kanseri ameliyatını ve ardından hastaneye yatışını Başkan Joe Biden'dan ve hatta Pentagon'daki yardımcısından gizli tutma kararı nedeniyle bir yüzleşme ile karşı karşıya.

Austin, Biden'ın kendisi de dahil olmak üzere konuyu ele alış biçiminden dolayı özür diledi ancak Cumhuriyetçilerin liderliğindeki Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi önünde saat 10.00'da yapacağı konuşma milletvekillerinin kendisini doğrudan sorgulayacağı ilk oturum olacak.

Duruşmanın, dört yıldızlı emekli bir general olan Austin'in kariyeri boyunca karşılaştığı en çekişmeli ve şahsi duruşmalardan biri olması bekleniyor.

Komite Başkanı Temsilci Mike Rogers'ın duruşmada yapacağı konuşmada, "Savunma Bakanı'nın hastanede olduğunu ve Pentagon'un kontrolünün kendisinde olmadığını Başkan'a bildirmenin 3 günden fazla sürmesi kesinlikle kabul edilemez" diyeceği belirtiliyor.

"Ukrayna ve İsrail'de savaşlar sürüyordu, gemilerimiz Kızıldeniz'de ateş altındaydı ve üslerimiz Irak ve Suriye'de saldırıya hazırlanıyordu. Ancak Başkomutan Savunma Bakanı'nın görevde olmadığını bilmiyordu."

Austin sağlık durumunu açıklamak yerine Aralık ayında geçirdiği ilk prostat kanseri ameliyatını ve Ocak ayında ameliyat sonrası komplikasyonlar nedeniyle hastaneye kaldırılarak yoğun bakım ünitesine yatırıldığını gizli tutmayı tercih etti.

Yine de Pentagon, Pazartesi günü 30 günlük bir kurum içi incelemenin sonuçlarını yayınlayarak kendisini herhangi bir yanlış davranıştan etkili bir şekilde akladı. İnceleme sonucunda "bu inceleme sırasında incelenen hiçbir şey kötü niyet ya da gizleme çabası olduğunu göstermemektedir" sonucuna varıldı.

Rogers'ın raporda kimin neyi, ne zaman bildiğine ve kimin temel görevlerini yerine getirmediğine dair gerçek cevaplar verilmemesini eleştirmesi bekleniyor.

Hazırlanan açıklamalara göre Rogers, "30 günlük iç incelemenizin konuya ışık tutacağına inandırıldık" şeklinde konuşacak.

"Ancak bu inceleme Başkan ve ekibinin neden karanlıkta bırakıldığına dair hiçbir açıklama içermiyor. Beyaz Saray ile iletişimi geliştirmek için hiçbir tavsiyede bulunmuyor. Ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde kimseyi sorumlu tutmuyor."

Şubat ayının başlarında nadiren düzenlenen bir basın brifinginde, son derece içine kapanık olan Austin, Biden'a ve üst düzey personele prostat kanseri teşhisini önceden söylemediği için sorumluluğu üstlendi ve sağlık korkusunun kendisini sarsan bir "bağırsak yumruğu" olduğunu ekledi.

Ancak hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat milletvekilleri Austin'i kanser teşhisini ve ardından hastaneye yatışlarını açıklamadığı için eleştirdi. Aralarında eski Başkan Donald Trump'ın da bulunduğu bazı önde gelen Cumhuriyetçiler Austin'in görevinden alınması çağrısında bulundu.

Kaynak: Mepa News, Reuters

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.