ABD Somali'ye yeniden asker gönderiyor

ABD Somali'ye yeniden asker gönderiyor

ABD Başkanı Joe Biden, orduya, yüzlerce ABD Özel Harekat Kuvvetleri personelini Somali'ye konuşlandırma yetkisi verecek.

ABD Başkanı Joe Biden, orduya, yüzlerce ABD Özel Harekat Kuvvetleri personelini Somali'ye konuşlandırma yetkisi verecek.

Biden'ın, son zamanlarda ülkedeki hakimiyetini artıran ve Trump döneminde ABD askerlerinin geri çekilmesiyle sahadaki güvenlik eksikliklerinden yararlanan Eş Şebab'a karşı operasyonlar yürütme görevini Pentagon'a vereceği bildirildi.

New York Times'ın haberine göre, Pentagon'un Eş Şebab'a karşı yürüteceği operasyonların büyük ölçüde örgütün liderlerini kapsayacağı ifade edildi. Biden, göreve gelmesinden bu yana grubun liderlerine yönelik hava saldırıları sınırlı sayıda kalmıştı.

Biden'ın kararı, Beyaz Saray'ın "terörle mücadele" baş danışmanı Elizabeth Sherwood-Randall'ın Somali üzerine sürdürdüğü müzakerelerin ardından geldi. Randall ve ekibi Somali konusunda askeri seçenekleri değerlendirme süreci içerisinde, Ekim 2021'de Somali'yi, Cibuti'yi ve Kenya'yı ziyaret etmişti.

Biden'ın özel askeri personeli Somali'ye konuşlandırma kararında Savunma Bakanı Lloyd J. Austin'in önerileri de büyük rol oynadı. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, "Karar, Eş Şebab'a karşı daha etkili bir mücadele sağlayacağı konusunda mutabık kalınarak alındı." dedi.

Ayrıca Watson, "Kuvvetlerimizin bölgedeki güvenliğini ve etkinliğini en üst düzeylere çıkarmak ve ortaklarımıza daha verimli destek sağlamak amacıyla 'kalıcı bir askeri varlığın' yeniden yerleştirilmesi üzerinde duruldu." ifadelerini kullandı.

Watson, ordunun konuşlandıracağı özel hareket personeli sayısını belirtmedi fakat uzmanlar yaklaşık 450 personelin Somali'ye gönderileceğini düşünüyor.

Somali'ye yerleştirilecek özel kuvvetlerin daha çok Eş Şebab'ın lider kadrosunu hedef alma amacı güdeceği söyleniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.