ABD: Suudi tesislerine saldırı İran'dan yapıldı

ABD: Suudi tesislerine saldırı İran'dan yapıldı

ABD, Suudi Arabistan'da petrol tesislerine yapılan saldırının İran'dan düzenlendiğini ve saldırıda kullanılan insansız hava araçları ile füzelerin kalkış noktalarını tam olarak tespit ettiklerini açıkladı.

ABD hükümetinden üç yetkili, Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait petrol tesislerine yapılan saldırılarla ilgili Reuters haber ajansına açıklamalarda bulundu.

Yetkililer saldırıda silahlı insansız hava araçlarının yanı sıra seyir füzelerinin de kullanıldığını söyledi. Saldırının o nedenle daha karmaşık ve sofistike olduğunu belirten kaynaklar saldırının İran'ın güneybatısından yapıldığını belirtti. Reuters'e konuşan kaynaklar iddialarını hangi somut delillere dayandırdıklarını söylemedi.

Ajansa konuşan bir yetkili Suudi Arabistan'ın saldırının düzenlediği bölgede malzeme topladığını ve bu malzemeler üzerinde yapılan incelemeler sonucunda saldırının düzenlendiği yerin tam olarak tespit edilebileceğini ifade etti. ABD'ye ait bir ekip de Suudi Arabistan'a delillerin incelenmesinde yardım ediyor.

AFP'ye konuşan bir yetkili, delillerin toplanmakta olduğunu ve gelecek hafta yapılacak olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Avrupalı müttefiklere sunulacağını söyledi.

Suudi Arabistan'ın hava savunma sistemleri ise Yemen'den gelecek saldırılara karşı güneye konuşlandırıldığı için bu saldırıları durduramadığı ifade edildi.

Suudi Arabistan'da devlete ait petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait iki tesise Cumartesi günü sabaha karşı silahlı insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlenmişti. Saldırının sorumluluğunu Yemen'deki İran destekli Şii Husiler üstlenmişti. Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyonun sözcüsü Turki el Maliki ise dün saldırının Yemen kaynaklı olmadığını açıklamıştı. ABD daha önce de saldırılardan İran'ı sorumlu tutmuştu.

wp-005.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.