ABD: Tüm yabancı askerler Libya'dan çekilmeli

ABD: Tüm yabancı askerler Libya'dan çekilmeli

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Libya'da bulunan tüm yabancı askerlerin bu ülkeden çekilmesi çağrısında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Libya'da bulunan tüm yabancı askerlerin bu ülkeden çekilmesi çağrısında bulundu.

Blinken, Libya Konulu İkinci Berlin Konferansı'na katılmak üzere gittiği Berlin'de, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüştü.

İkili, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Almanya'nın ev sahipliğinde ve Birleşmiş Milletler'in öncülüğünde düzenlenen konferansa, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Libya'daki savaşa doğrudan ya da dolaylı olarak taraf ülkelerin dışişleri bakanları katılıyor.

ABD ile AB ülkeleri, yabancı askerlerin yanı sıra Libya'daki paralı savaşçıların da bu ülkeden çıkarılmasını talep ediyor.

Toplantıda Blinken, 'Rusya'nın Ukrayna'daki provokasyonlarına (kışkırtıcı eylemlerine) karşı ABD ile Almanya'nın ortak hareket ettiğini' dile getirdi.

Berlin'deki Libya Konferansı, Kuzey Afrika ülkesinde gerçekleşecek seçimlerin güvence altına alınması ve yabancı savaşçıların ülkeden çıkarılmasını amaçlıyo

Sürece dahil olan ülkeler arasında İtalya, Türkiye, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi yer alıyor.

Nisan 2019'da, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen Libya'nın doğusundaki güçlerin komutan Halifa Hefter, başkent Trablus'u ele geçirmek için bir saldırı başlattı. Ancak Hefter'in 14 aylık operasyonu, Türkiye'nin BM destekli hükümete askeri desteğini artırmasının ardından akim kaldı.

Libya'da Türkiye'nin yanı sıra Rusya'nın da askeri anlamda varlığı söz konusu.

Bir önceki Libya Konferansı'nda Libya'ya silah sevkıyatının önlenmesi için Akdeniz'de bir görev gücü oluşturulmasına karar verilmişti.

Diğer yandan basın toplantısında Doğu Türkistan meselesine değinen Antony Blinken, yabancı ülkeleri Doğu Türkistan'da yaşanan zorla çalıştırmalara karşı uyardı.

Bakan Blinken, bu ülkelere, zorla çalıştırılan kişilerin (emeklerinden) faydalanmama çağrısında bulundu.

Kaynak: Euronews

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.