ABD: Türkiye Münbiç'e girmeyecek

ABD: Türkiye Münbiç'e girmeyecek

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü, Türkiye'nin İdlib'te alacağı önlemlere saygı duyacaklarını belirtirken, Türk askerinin Münbiç'in içine girmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Eric Pahon, ABD ile Türkiye'nin geçtiğimiz Haziran'da üzerinde anlaşılan yol haritasına göre Türk askerinin Münbiç içine girmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Pahon, iki ülkenin ortak olarak düzenlediği devriyenin şehrin içinde değil dışında gerçekleşeceğini belirtti.

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'e röportaj veren Pahon'un yanıtlarından ilgili kısım şu şekilde:

-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD'nin Münbiç için geçen haziranda iki ülke arasında onaylanan yol haritasının uygulanmasını savsakladığını söyledi.

-"Türkiye'ye eğitim için ekipman gönderdik, eğitim sahası kurduk ve personel de gönderdik. Lojistik planlamalar zaman alıyor. Telsizle nasıl haberleşeceğiz, silah sistemlerini nasıl yerleştireceğiz, bu konuların hepsi hazırlık istiyor."

- Münbiç Askeri Konseyi ne oldu? Hala aynı kişilerle mi işliyor?

-"Bu da Türkiye ile üzerinde çalıştığımız konulardan biri. Türkiye Münbiç Askeri Konseyi'nde PKK'lıların olduğunu söylüyordu. İçinde bulunduğumuz uzun süreç bu elemenin yapılacağı süreç. Onların kötü adam dediklerini çıkartıp iyi olanları tutma süreci. Bu yapının içini tamamen boşaltmak istemiyoruz. Herkesin beraber çalışmakta mutabık olacağı kişilerin kimler olduğunu tespit etmemiz lazım."

-Bu süreç Türk ve ABD askerleri Münbiç'te ortak devriyeye başladıktan sonra mı tamamlanacak?

-"Bakın, yol haritası beraber çalışabilmemiz için genel bir anlaşmaydı ve biz şimdi bundan sonraki adımları inşa ediyoruz. Öngörülebilir bir gelecekte Türkler Münbiç'e girmeyecek. Şehir merkezi içinde olmayacaklar."

- Ama Türk tarafı hep başından beri ‘Münbiç'in güvenliğini Amerikalılarla birlikte biz sağlayacağız' dedi. Yol haritası uyarınca durum bu değil mi?

-"Türkler şehrin içine gelmeyecek."

- O zaman anlaşma Türk askerlerinin sadece şehrin dış sınırında devriye yapmasını mı öngörüyor?

-"Ortak devriye şehir merkezinde olmayacak, şehrin dışında olacak."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.